Sud prihvatio tužbeni zahtev episkopa Irineja protiv „Blica“

Viši sud u Beogradu je usvojio tužbeni zahtev episkopa Irineja i doneo presudu u njegovu korist, što je potvrđeno i presudom Apelacionog suda

Viši sud u Beogradu prihvatio tužbeni zahtev Episkopa bačkog g. Irineja protiv dnevnog lista Blic. Dostojanstvo ličnosti lica na koje se odnosi informacija pravno je zaštićeno. Objavljivanje informacije kojom se vrši povreda časti, ugleda ili pijeteta, odnosno lice prikazuje u lažnom svetlu pripisivanjem osobina ili svojstava koje ono nema, odnosno odricanjem osobina ili svojstava koje ima, nije dopušteno ako interes za objavljivanje informacije ne preteže nad interesom zaštite dostojanstva i prava na autentičnost, a naročito ako se time ne doprinosi javnoj raspravi o pojavi, događaju ili ličnosti na koju se informacija odnosi (Član 79 Zakona o javnom informisanju i medijima).

Uprkos postojanju navedenog člana Zakona o javnom informisanju i medijima, dnevni list Blic prekršio je osnovna načela novinarskog kodeksa, širio dezinformacije uoči majskog zasedanja Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve 2018. godine, i time – u više navrata, tendenciozno i huškački – izmanipulisao javnost u Srbiji, a i šire.

Viši sud u Beogradu je usvojio tužbeni zahtev Preosvećenog vladike Irineja i doneo presudu u njegovu korist, što je potvrđeno i presudom Apelacionog suda u Beogradu, a glavnom i odgovornom uredniku štampanog izdanja medija Blic naloženo je da – bez naknade i bez odlaganja, a najkasnije u drugom narednom štampanom izdanju navedenog medija, od dana kada je dostavljena drugostepena presuda – objavi tekst presude.

Ovo je još jedan u nizu primera kada u nedostatku nadahnjujućih misli i iskri za pisanje ozbiljnih medijskih žanrova, novinari često posežu za jeftinim senzacionalizmom, najčešće iz interesnih pobuda.

Na kraju, Blic je samo delimično postupio po sudskoj presudi i ponovo pokazao koliko je daleko od istine i zakona, objektivnog izveštavanja i moralnih načela. Javnosti predočavamo predmetnu presudu Višeg suda u Beogradu od 22. marta 2019. godine i presudu Apelacionog suda u Beogradu od 18. septembra 2019. godine.

Presuda Apelacionog suda u Beogradu

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Eparhija Bačka SPC, 06. novembar 2019.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u