Ursula fon der Lajen: EU mora naučiti da primenjuje silu

„Meka sila više nije dovoljna ako želimo da EU jača svoj uticaj u svetu. Moramo zaista da naučimo jezik sile“, rekla je ona

Novopostavljena predsednica Evropske komisije – bivša nemačka ministarska odbrane Ursula fon der Lajen – ocenila je da je NATO izvanredna institucija. Tako je odreagovala na tvrdnju francuskog predsednika Emanuela Makrona da Alijansa upravo preživljava „smrt mozga“.

„Uprkos previranjima poslednjih nedelja, smatram da se NATO pokazao kao izvanredan štit slobode“, rekla je u govoru u Berlinu uoči 30. godišnjice pada Berlinskog zida. Prema njenim rečima, NATO je najjači odbrambeni savez u svetu. Fon der Lajen je ocenila i da EU treba da uči kako se „razgovara na jeziku sile“. Na konferenciji koju je u Berlinu organizovala Fondacija „Konrad Adenauer“ na istu temu je još rekla:

„Meka sila više nije dovoljna ako želimo da EU jača svoj uticaj u svetu. Moramo zaista da naučimo jezik sile. Ovo se prvenstveno tiče `bildovanja sopstvenih mišića` u sferama u kojima je EU navikla da se oslanja na druge. Na primer: u politici bezbednosti“.

Govoreći o odnosima EU sa Moskvom i Vašingtonom, ukazala je da Rusija „nastoji da popuni svaki vakuum koji iza sebe ostavljaju Sjedinjene Države“. Fon der Lajen će na mestu predsednika Evropske komisije naslediti Žan-Klod Junkera koji će položaj napustiti krajem novembra.

 

Izvor Fakti, 09. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u