Evropski mediji: Meta sankcija zbog oružja je Rusija, ne Srbija

Oni podsećaju da je u centru pažnje kupovina PVO sistema „Pancir“, koji je prvi put prikazan tokom zajedničke srpsko-ruske vojne vežbe u Beogradu

Sankcije zbog kupovine ruskog oružja propisane su zakonom i vrlo su ozbiljne, ali su usmerene na Rusiju, a ne na bilo koju drugu zemlju, pa ni na Srbiju, piše briselski Nju Jurop, časopis koji se distribuira u svim telima EU. Magazin podseća da je visoki zvaničnik Stejt departmenta Tomas Zarzecki boravio u Beogradu, gde je sa srpskim zvaničnicima razgovarao o kupovini sofisticiranih protivvazduhoplovnih raketnih sistema od Rusije.

Zarzecki rukovodi Radnom grupom 231 američkog Stejt departmenta, zaduženom za primenu sankcija prema ruskom bezbednosnom sektoru i onima koji s njim sarađuju. „Zakon o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija je vrlo ozbiljan kada su ovakve stvari u pitanju“, kaže visoki zapadni diplomata za Nju Jurop. „Ovde je reč o Rusiji, a ne o Srbiji“, rekao je drugi zvaničnik.

Visoki zvaničnik američke administracije ističe za Nju Jurop da su sankcije usmerene na Rusiju, a ne na bilo koga drugog, i da im nije cilj da naruše odbrambene sposobnosti partnera SAD. „Primena je propisana zakonom i razgovore vodimo da bismo pomogli zemljama da prepoznaju kojim bi transakcijama rizikovale da im budu uvedene sankcije pre nego što se to desi. Sankcije su ozbiljne i imaju punu podršku Kongresa“, naveo je taj zvaničnik.

Nju Jurop podseća da je u centru pažnje kupovina protivvazduhoplovnog sistema „Pancir“, koji je prvi put prikazan tokom zajedničke srpsko-ruske vojne vežbe koja je krajem oktobra održana u Beogradu. Uz „Pancir“ je neočekivano raspoređen i ruski protivvazduhoplovni raketni sistem dugog dometa S-400, što je bio prvi put da Rusija iznese taj sistem izvan teritorije svojih saveznika, navodi se u tekstu. Prema pisanju magazina, mnogi veruju da je taj potez bio namerna provokacija usmerena ka NATO-u.

„Izgleda da Rusi nisu pitali domaćina, Srbiju. Pre će biti da su im rekli da S-400 dolazi“, rekao je za Nju Jurop diplomata zadužen za bezbednosna pitanja, govoreći o protivvazduhoplovnom sistemu treće generacije, koji je bio u prvom planu nesporazuma između NATO-a i članice tog saveza, Turske, zbog odluke te zemlje da kupi rusko oružje.

„Pored toga, činjenica da je S-400 raspoređen u Srbiji znači da je zemlja-članica NATO-a morala da dopusti tranzit, što je i učinila. To je i ignorisanje Alijanse“, dodao je diplomata u izjavi za magazin.

 

Naslovna fotografija: goodfon.com

 

Izvor Sputnjik, 10. novembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u