Asad: SAD vode treći svetski rat protiv celog sveta

„SAD ne priznaju partnere i zato vode borbu. Rat u Siriji je minijaturni model trećeg svetskog rata koji se vodi posredno“, rekao je on

Sukob u Siriji je minijaturni model trećeg svetskog rata koji se vodi posredno, rekao je u intervjuu RT sirijski lider Bašar Asad. Asad nije isključio da nafta može biti jedan od faktora početka rata u Siriji.

„Ne zaboravljajte da SAD vode rat protiv čitavog sveta. Ovde se radi o tektonskim pokretima i „zemljotresima“. Stari svetski poredak koji je nastao nakon Drugog svetskog rata je zastareo, posebno nakon raspada Sovjetskog Saveza. Model monopolarnog sveta više ne funkcioniše. Izdvaja se niz sila u usponu kao što su Rusija i Kina, Indija i ostale“, rekao je on.

Međutim, kako je naglasio predsednik, SAD nikoga ne priznaju za partnera u svetskom liderstvu, čak ni Veliku Britaniju, Francusku i ostale velike države. „SAD ne priznaju partnere i zato vode borbu. Rat u Siriji je minijaturni model trećeg svetskog rata koji se vode posredno“, dodao je on.

„Američka politika u celini se zasniva na metodama pokušaja i grešaka. Oni su ušli u Avganistan i ništa se nije desilo. Ušli su u Irak – ništa se nije desilo. Počeli su da ulaze u druge države, ali na druge načine. Promenili su svoje pristupe“, rekao je sirijski predsednik. Prema rečima Asada, SAD su sigurne da vode rat na opstanak zbog gubitka hegemonije.

„Problem SAD je u tome da, sa njihove tačke gledišta, oni vode rat za preživljavanje, pošto gube svoju hegemoniju. Oni su odlučili da se bore protiv Rusije, Irana, Sirije – sa svima ko kaže „ne“. Čak protiv svojih saveznika, zapadnih država, ako one kažu „ne“. Oni su spremni da se bore protiv njih. Njima su potrebni „instruktori“, dodao je šef Vlade.

SAD se bave pljačkom naftnih polja u Siriji, što predstavlja flagrantni primer američke politike, smatra Asad. „Ogorčeni smo, ceo sirijski narod je ogorčen.To je zaista pljačka. Međutim, to nema veze ni sa međunarodnim poretkom, ni međunarodnim pravom. Ta pojava, da iskreno kažem, nije nova i tiče se ne samo ratnog vremena“, izjavio je Asad.

Asad je podsetio da su „Amerikanci uvek želeli da na neki način druge pljačkaju, otimajući im, ne samo naftu, novac i uopšte finansijske resurse, već i pravo – kako političko, tako i sve ostalo“.

On je izjavio i da je sastanak sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom neumesan. „Teško da onaj ko okupira tvoju teritoriju, može biti poželjan sagovornik“, rekao je Asad. Asad kaže da će sirijski predsednički izbori 2021. godine biti otvoreni za sve koji žele da se kandiduju i da će najverovatnije biti mnogo kandidata za tu funkciju.

Asad je podsetio da se na izborima 2014. godine suočio sa dva izazivača koje pobedio, ali da su to njegovi protivnici odbacili „kao šaradu“. „Prošli put je bilo nas troje predsedničkih kandidata, a ovaj put naravno, imaćemo ih toliko koliko njih se želi nominovati. Biće mnogo kandidata“, rekao je Asad, a prenosi Rojters.

 

Izvor Sputnjik/RT/Tanjug/B92, 11. novembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u