Hrvati i Bugari najnezadovoljniji životom u EU

Vlastitu finansijsku situaciju Hrvati ocenjuju prosečnom ocenom 5,2, što je jedna od najnižih ocena u EU. Po tome su zadovoljniji jedino od Bugara

Hrvati i Bugari spadaju među najnezadovoljnije građane Evropske unije, dok su na lestvici zadovoljstva životom na prvom mestu Finci, a iza njih po optimizmu slede Austrijanci, pokazuje novo istraživanje evro-statističara. Naime, s prosečnom opštom ocenom kvaliteta života od samo 6,3 u 2018. godini, Hrvati su zadovoljniji jedino od Bugara, koji su kvaliteti života dali prosečnu ocenu 5,4, prenosi hrvatski sajt „Novac”.

Oni naglašavaju kako se ocene kvaliteta života kreću u rasponu od nule, koja označava potpuno nezadovoljstvo, pa do 10, što je ocena za potpuno zadovoljstvo. Inače, prosečna ocena kvaliteta života građana EU u 2018. godini je iznosila 7,3, što znači da kvalitet svog života Hrvati ocenjuju slabije od proseka Unije, pokazuju podaci Evrostata.

Dok je zadovoljstvo kvalitetom života u Bugarskoj lani u odnosu na 2013. godinu, kada je ocenjeno s 4,8 poraslo, zadovoljstvo životom u Hrvatskoj u istom je razdoblju stagniralo, odnosno prosečna ocena ostala je ista, 6,3. Trend stagnacije ocenom životnih prilika u EU u istom razdoblju ima još samo Belgija, čiji su građani, međutim, zadovoljniji načinom života od Hrvata, budući da kvalitet života ocenjuju sa 7,6, što je iznad proseka EU.

Glavni razlog nezadovoljstva Hrvata, je kako se čini, finansijski, jer kako pokazuje istraživanje, vlastitu finansijsku situaciju Hrvati ocenjuju prosečnom ocenom 5,2, što je jedna od najnižih ocena u EU. Manje zadovoljni svojom finansijskom situacijom od Hrvata u EU su samo Litvanci i Bugari, dok je prosečna ocena dubinom džepa na nivou EU 6,5.

Ipak, u odnosu na 2013. godinu, ocena finansijske situacije u Hrvatskoj porasla je, budući da su tada ispitanici u Hrvatskoj vlastitoj finansijskoj situaciji davali ocenu samo 4,6. Hrvati su pri dnu Unijine lestvice i po oceni kvaliteta odnosa s drugim ljudima, prenosi Tanjug.

Istraživanje Evrostata pokazuje da je prosečna ocena ličnih odnosa koju daju ispitanici u Hrvatskoj lani bila 7,5, što je ispod proseka Unije, u kojoj je ta ocena 7,9. Međuljudskim odnosima manje od Hrvata zadovoljni su samo Grci i Bugari. Na Unijinoj lestvici zadovoljstva životom na prvom su mestu Finci, koji kvalitet svog života ocenjuju prosečnom ocenom 8,1. Po optimizmu slede Austrijanci, koji su kvalitet vlastitog života prošle godine ocenili prosečnom ocjenom 8,0.

Najzadovoljniji ličnim finansijama su, pokazuje istraživanje Evrostata, Danci i Finci, koji su svoju finansijsku situaciju ocenili prosečnom ocenom 7,6. Najviše zadovoljstva ličnim odnosima pokazali su, pak, Maltežani, Austrijanci i Slovenci, koji su tu komponentu života ocenili prosečnom ocenom 8,6.

Slovenci i inače spadaju među zadovoljnije građane EU. Naime, ukupni kvalitet života oni su ocenili sa 7,3, što je na nivou proseka EU. Blizu proseka EU Slovenci su i po oceni finansijskog stanja, koje su ocenili sa 6,3, pokazuje istraživanje Evrostata.

 

Naslovna fotografija: stihi.ru

 

Izvor Politika, 10. novembar 2019.

Pratite nas na YouTube-u