Moskva: U Boliviji je organizovan državni udar

Rusko ministarstvo spoljnih poslova istaklo je da Moskva očekuje od bolivijskih političkih snaga da pronađu ustavni izlaz iz krize

Moskva je duboko zabrinuta zbog činjenice da je spremnost bolivijske vlade da traži rešenja kroz dijalog odbačena događajima koji podsećaju na inscenirani državni udar, navodi u današnjem saopštenju rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Veoma je zabrinjavajuće da je tokom političke krize u zemlji, spremnost vlade da se pronađu konstruktivna rešenja kroz dijalog odbačena razvojem događaja koji podsećaju na inscenirani državni udar, navodi se u saopštenju, preneo je Tanjug.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova istaklo je da Moskva očekuje od bolivijskih političkih snaga da pokažu odgovornost i pronađu ustavni izlaz iz krize. Predsednik Bolivije Evo Morales je pod pritiskom vojske i višenedeljnih protesta podneo juče ostavku, posle skoro 14 godina provedenih na vlasti.

Morales je ostavku podneo pod rastućim pritiskom vojske i javnosti nakon njegovog reizbora 20. oktobra i protesta koji su potom pokrenuti zbog izbornih neregularnosti. Protesti i nemiri u Boliviji počeli su nakon održavanja izbora krajem oktobra, na kojima je Evo Morales pobedio, a u neredima je do sada ubijeno troje ljudi, a više od 300 je povređeno.

Organizacija američkih država (OAS) saopštila je da je revizijom utvrđeno da je bilo nepravilnosti na izborima, a ranije danas Morales se složio da se održe novi izbori i zamene članovi izborne komisije.

 

Naslovna fotografija: southchinamorningpost

 

Izvor Politika, 11. novembar 2019.

Pratite nas na YouTube-u