Nemačka dobila prvog turskog gradonačelnika

Belit Onaj, iz partije Zelenih, je tako postao prvi turski političar koji je postao gradonačelnik u nekom većem nemačkom gradu

Birači u Hanoveru prvi put u istoriji grada izabrali su političara turskog porekla za gradonačelnika.

Belit Onaj, 38-godišnji poslanik partije Zelenih, u nedelju je osvojio skoro 53 odsto glasova pobedivši svog rivala Ekharda Šulca, nezavisnog kandidata kojeg je podržala Hrišćansko-demokratska unija (CDU), prenosi „Anadolija“. Onaj je tako postao prvi turski političar koji je dobio funkciju gradonačelnika u nekom velikom nemačkom gradu.

Tokom svoje predizborne kampanje obećao je da će Hanover pretvoriti u ekološki grad u kome će se brinuti o životnoj sredini i klimatskim promenama, borbi za veću dostupnost socijalnih stanova i jeftinije stanovanje i da će poboljšati socijalnu koheziju.

Onaj je jedan od najpopularnijih mladih političara proimigrantske ekološke partije Zelenih, koji uživa veliku podršku birača sa imigrantskim poreklom. U Nemačkoj živi brojna turska zajednica od skoro tri miliona ljudi, od kojih su mnogi (druga ili treća generacija) nemački državljani, čiji su se preci doselili u zemlju tokom 1960-ih godina.

 

Naslovna fotografija: gzlive

 

Izvor Sputnjik, 11. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u