Održana centralna ceremonija obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Vence su položili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i vojni i diplomatski kor

U Beogradu kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju danas je održana centralna ceremonija obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, a vence su položili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i vojni i diplomatski kor. Obraćajući se prisutnima Đorđević je podsetio da je u Prvom svetskom ratu u Srbiji poginulo između 1,1 i 1,3 miliona ljudi i da se dana odaje pošta onima koji su dali život za slobodu Srbije.

Đorđević je kazao da je Prvi svetski rat bio najveće zlo koje je zadesilo celu Evropi i tokom kog su se dešava velika zverstva i ratni zločini. On je kazao da je u Prvom svetskom ratu mobilisano 70 miliona ljudi, a da su ljudski gubici bili veliki, prenosi Beta. Đorđević je kazao da se Srbija uvek borila na pravoj strani i da će se uvek na pravoj strani boriti.

„Želimo da se nikada više ne vrati bilo kakav rat”, rekao je Đorđević i istakao da je Srbija garant bezbednosti na Balkanu i neko ko zastupa i ko želi mir. Povodom obeležavanja Dana primirja na Spomenik neznanom junaku na Avali vence je položio generalni sekretar predsednika Nikola Selaković u ime predsednika Srbije.

„Golgota Velikog rata i vaša pobeda u njemu postali su nezaobilazan deo srpskog duha, identiteta i sistema vrednosti, kao i najsvetiji primer požrtvovanja i ljubavi prema otadžbini. Danas kada se Srbija uzdiže, gradi i jača, vaš primer joj udahnjuje novu snagu i veru u sebe. Večna vam slava, besmrtni junaci”, napisao je Selaković u spomen knjigu.

 

Izvor Politika, 11. novembar 2019.

POLOŽENI VENCI NA FRANCUSKOM VOJNOM GROBLjU
Polaganjem venaca na Francuskom vojnom groblju u Beogradu, Francuska ambasada obeležila je danas Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Vence su osim ambasadora Francuske Žan Luj Falkonija položili i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predstavnici ambasada drugih zemalja, Vojske Srbije, mnogobrojnih udruženja… Ambasador Francuske rekao je istakao da je pre jednog veka, a godinu dana posle Velikog rata prvi put obeležen Dan primirja.

„Posle četiri godine patnje, smrti, potpisani su sporazumi o primirju, opsadno stanje ukinuto, počela je demobilizacija, društveni i politički život se polako vraća, ratnici se vraćaju kućama i otkrivaju da se Francuska tokom četvorogodišnjeg rata promenila, ali se promenila i Srbija koja u tom periodu prošla kroz razna iskušenja”, kazao je ambasador.

Falkoni je naveo da od tada Francuzi obeležavaju godišnjicu završetka Velikog rata na svim francuskim grobljima širom sveta gde se okupljaju generacije da odaju počast. Nacija se, kako kaže, seća onih koji su se borili od 1914. do 1918. na svim frontovima, i na istoku i na zapadu .

„Ne zaboravljamo prolivenu krv vojnika iz Afrike, Azije, Pacifika, slavimo sve savezničke narode koji su bili u istom boju. Uklesana imena mrtvih na spomenicima nas stalno podsećaju na vrednost, čast, hrabrost, odanost i junaštvo”, naveo je ambasador, prenosi Tanjug.

On je naveo i da se od 2012. godine 11. novembra odaje počast svim sinovima i kćerima Francuske koji su u novije vreme žrtvovali svoje živote tokom sukoba izvršavajući svoju dužnost. „Na današnji dan nacija odaje posebnu počast svim vojnicima koji su poginuli za Francusku i koji su se borili za očuvanje naše nezavisnosti i slobode”, rekao je Falkoni.

Ambasador je naveo i da je Srbija platila visoku cenu tokom Prvog svetskog rata i da je pretrpela velike gubitke, a da danas doprinosi međunarodnoj bezbednosti učestvujući u operacijama u očuvanju mira. „Mi to ne zaboravljamo”, poručio je ambasador Francuske.

Pre početka polaganja venaca, intonirane su himne Francuske i Srbije, ali i pesma „Kreće se lađa Francuska”. Vesić je nakon polaganja venca na spomen-obeležju na Francuskom vojnom groblju rekao da je Srbija pretrpela najveće gubitke, jer je izgubila čak 28 odsto stanovništva i oko 50 odsto muške populacije.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dimitrije Goll

 

Izvor Politika, 11. novembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u