Uspeo puč u Boliviji, Morales podneo ostavku

„Dajemo ostavku kako naša braća i sestre, državni službenici, ne bi bili meta napada i pretnji“, rekao je Morales

Predsednik Bolivije Evo Morales podneo je ostavku nakon što ga je vojska i policija zemlje pozvala da podnese ostavku usred nasilnih protesta širom ove latinoameričke zemlje. Zajedno sa Moralesom, ostavku su podneli potpredsednik Alvaro Garsija Linera, ministar vlade Karlos Romero i ministarka zdravlja Gabrijela Motanjo.

„Dajemo ostavku kako naša braća i sestre, državni službenici, ne bi bili meta napada i pretnji“, rekao je Morales obraćajući se naciji. Morales je nastalu situaciju nazvao državnim udarom.

„Braćo i sestre, želim da vam kažem da naša borba neće prestati. Nastavićemo da se borimo za jednakost i mir“, istakao je on. „Sada je moja dužnost kao predsednika da pronađem način za smirenje situacije“, dodao je Morales. Ranije je komandant oružanih snaga Bolivije Vilijams Kaliman pozvao predsednika Moralesa da podnese ostavku, kako bi pomogao da se obezbedi stabilnost u državi.

U Boliviji su 20. oktobra održani predsednički izbori. Prema informacijama koje je objavio Visoki izborni sud, na njima je pobedio dosadašnji šef države Morales. Njegov glavni rival, bivši predsednik Karlos Mesa, izjavio je da neće priznati Moralesovu pobedu u prvom krugu. Nakon objavljivanja rezultata glasanja u Boliviji počeli su protesti i štrajkovi. Morales je uveo vanredno stanje i optužio opoziciju da pokušava da organizuje prevrat.

Organizacija američkih država je u nedelju objavila izveštaj u kojem se navodi da njeni stručnjaci koji su bili uključeni u proveru rezultata prebrojavanja glasova ne mogu da potvrde te rezultate i pozvala na ponovno glasanje. Nakon toga Morales je objavio o pripremi novih izbora i promenu u sastavu Visokog izbornog suda.

 

Izvor Sputnjik, 10. novembar 2019.

 

MADURO OSUDIO PUČ PROTIV BRATSKOG PREDSEDNIKA
Predsednik Venecuele Nikolas Maduro osudio je „puč“ protiv svog saveznika Eva Moralesa, nakon što je bolivijski predsednik, na zahtev vojske, saopštio da podnosi ostavku na mesto šefa države.

„Kategorički osuđujemo puč protiv našeg bratskog predsednika“, napisao je Maduro na Tviteru, prenosi Rojters.

Istovremeno je Maduro, čiji je prethodnik Ugo Čavez, pozvao saveznike širom sveta da se mobilišu, kako bi se zaštitio prvi bolivijski predsednik iz redova autohtonih naroda. Ostavku je od Moralesa, koji je na čelu države skoro 14 godina, tražila vojska, kako bi se, kako su naveli, obezbedila stabilnost u državi.

Nemiri u Boliviji počeli su 20. oktobra nakon izbora na kojima je Morales osvojio četvrti mandat. U neredima je do sada ubijeno troje ljudi, a više od 300 je povređeno.

 

Naslovna fotografija: reuters

 

Izvor Sputnjik, 11. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u