Morales prihvatio azil u Meksiku, Tramp slavi demokratiju

Ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard je potvrdio da se Morales ukrcao u avion meksičke vlade

Bivši predsednik Bolivije Evo Morales prihvatio je ponudu za politički azil u Meksiku, dan nakon podnošenja ostavke zbog optužbi za izbornu krađu. Evo Morales je na Tviteru objavio da ga povređuje što napušta Boliviju, ali da će se vratiti sa više snage i energije.

Ministar spoljnih poslova Meksika Marselo Ebrard je potvrdio da se Morales ukrcao u avion meksičke vlade. Istovremeno, vojni komandant Bolivije naredio je trupama da podrže policiju koja se sukobljava sa Moralesovim pristalicama. Prema izveštajima, u tim sukobima povređeno je dvadesetak osoba.

Potpredsednica bolivijskog senata Žanine Anjes navela je da će ona preuzeti funkciju vršioca dužnosti predsednika dok se ne održe novi izbori. Anjesova je ovo objavila nakon što su potpredsednik Bolivije, predsednik Senata i predsednik Donjeg doma parlamenta podneli ostavke, što nju čini sledećom u redu za preuzimanje funkcije predsednika.

Ostavku je podneo i ministar odbrane Bolivije Prema ustavu Bolivije, ko god postane vršilac dužnosti predsednika, dužan je da u roku od 90 dana raspiše nove izbore.

MINISTAR ODBRANE PODNEO OSTAVKU
Bolivijski ministar odbrane Havijer Zavaleta podneo je danas ostavku zbog protesta koji pogađaju tu zemlju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Bolivije.

„Podnosim ostavku na mesto ministra odbrane, kako bih održao jedinstvo oružanih snaga“, rekao je Zavaleta i dodao da vrhovni komandant Evo Morales, koji je pre dva dana podneo ostavku, nikada nije naredio vojci ni mornarici da upere oružje u svoj narod. Istovremeno, Zavaleta je pozvao predsedničkog kandidata i glavnog Moralesovog rivala na nedavno održanim izborima Karlosa Mesu i vođu protesta Luisa Fernanda Kamača da spreče eskalaciju sukoba.

 

Izvor Tanjug/Bi-Bi-Si/RTS, 12. novembar 2019.

 

TRAMP: OSTAVKA MORALESA DONOSI DEMOKRATIJU
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da ostavka predsednika Bolivije Eva Moralesa predstavlja značajan momenat za demokratiju na zapadnoj hemisferi. Tramp je odao priznanje narodu Bolivije zato što je zahtevao slobodu i bolivijskoj vojsci što je poštovala zakletvu da će štititi ustav zemlje.

On je ocenio da Moralesov odlazak čuva demokratiju i utire put da se glas bolivijskog naroda čuje. Američki predsednik je dodao da događaji u Boliviji šalju jasan signal Venecueli i Nikaragvi da će „demokratija i volja naroda uvek pobediti”.

„Korak smo bliže potpuno demokratskoj, prosperitetnoj i slobodnoj zapadnoj hemisferi”, naveo je Tramp, javio je AP a prenosi Tanjug. Evo Morales, prvi domorodac predsednik Bolivije, podneo je ostavku, nakon što ga je na to pozvala vojska i posle nedelja protesta zbog spornih izbora.

 

Naslovna fotografija: heraldpublicist.com

 

Izvor Politika, 12. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u