Muk i aplauz na premijeri „Dnevnika Diane Budisavljević“

Na beogradsku premijeru filma stigao je i jedan od preživelih logoraša i svedoka stradanja srpske dece u ustaškim logorima

Na 15. festivalu „Slobodna zona“ u Beogradu, u Kombank dvorani se premijerno prikazuje film „Dnevnik Diane Budisavljević“. Istinita priča o državljanki austrijskog porekla koja je za vreme Drugog svetskog rata, spasila više od 10.000 srpske dece iz ustaških logora, konačno je stigla i pred publiku u Srbiji.

Muk u dvorani tokom trajanja filma, prekinuo je dug gromki aplauz nakon prve od tri rasprodate projekcije, a to je potvrda da za Dnevnik Diane Budisavljević vlada ogromno interesovanje. Beogradskoj premijeri prisustvovala je rediteljka Dana Budisavljević.

„Zaista me prijatno iznenadilo da su tri uzastopne beogradske projekcije rasprodate. Film će se baš zbog te velike popularnosti pojaviti u bioskopima. Pokazalo se i ovde, kao i u Hrvatskoj, u Puli, da publika želi da vidi ovu priču“, kaže rediteljka Dana Budisavljević za RTS.

Na beogradsku premijeru Dnevnika Diane Budisavljević stigao je i jedan od preživelih logoraša i svedoka stradanja srpske dece u ustaškim logorima – Milorad Jandrić. U potresnom svedočanstvu u filmu, Jandrić je naveo da je imao samo jednu godinu kad je odveden u logor Stara Gradiška, a u pokolju mu je stradalo dvanaest članova porodice.

„Najteži doživljaj mi je bio u Jastrebarskom, posle Stare Gradiške. U Jastrebarsko kada smo došli, naišli smo na malu decu, koja su još puzala. Grupa u kojoj sam ja bio je hodala, ali smo ostali van sebe kada smo došli u kontakt sa tom malom decom“, priseća se Jandrić.

Jedan od najiščekivanijih filmova godine – hrvatsko-slovenačko-srpska koprodukcija Dnevnik Diane Budisavljević, čijoj premijeri prisustvuju visoke zvanice iz društveno političkog života, od sutra će biti prikazivan u bioskopima i kulturnim centrima u Srbiji.

 

Autor Sandra Perović 

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor RTS, 11. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u