Predsednica Evropske komisije: Makron otvorio Rusiji vrata Balkana

Ona je naglasila da ako EU ne otvori perspektivu zemljama Zapadnog Balkana, drugi će popuniti tu prazninu, poput Kine, Rusije, Turske

Predsednik Francuske Emanuel Makron otvorio je Rusiji vrata Zapadnog Balkana nakon blokiranja pregovora o pristupanju Albanije i Severne Makedonije Evropskoj uniji, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ursula fon der Lajen pozvala je lidere EU da odmah započnu pregovore o pristupanju, uz obrazloženje da bi „Rusija i Kina mogle da popune prazninu ukoliko se Unija ne utvrdi u regionu“. Fon der Lajenova je u govoru povodom 30. godišnjice pada Berlinskog zida rekla da je Evropa mnogo toga tražila od Severne Makedonije i Albanije i da su te zemlje ispunile sve što se od njih tražilo, prenosi britanski Ekspres.

„Sada treba da održimo reč i započnemo pregovore o pristupanju“, rekla je Ursula fon der Lajen. Ona je dodala da ako EU ne otvori perspektivu zemljama Zapadnog Balkana, drugi će popuniti tu prazninu, poput Kine, Rusije, Turske ili Saudijske Arabije. Na nedavnom sastanku Evropskog saveta Makron je bio jedini evropski lider koji je blokirao pregovore sa Skopljem i Tiranom, a uspeo je i da ubedi Holandiju i Dansku da se usprotive početku pregovora sa Albanijom.

 

Naslovna fotografija: focus

 

Izvor Tanjug/RTS, 11. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u