Vučić nakon „iznenadnog“ sastanka sa Makronom i Tačijem: Bio sam realističan i otvoren

„Ja sam bio realističan, pomalo pesimističan, bio otvoren i rekao istinu“, naveo je Vučić nakon sastanka sa Tačijem i Makronom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je novinarima u Parizu, nakon sastanka sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, da je pozicija Srbije nedvosmislena i nepromenjena. Na pitanje novinara kome je bio naklonjeniji Makron, Vučić nije hteo da odgovori, objašnjavajući da bi u protivnom bio subjektivan.

Odgovarajući na pitanje da li je Makron ovim sastankom želeo da se aktivnije uključi u rešavanje kosovskog problema i što pre vrati dve strane dijalogu, Vučić je rekao da nema sumnje u to da Francuska i Evropa žele da imaju najznačajniju ulogu po tom pitanju, poštujući Amerikance i sve druge. „Francuski predsednik je to rekao pre svega misleći na sebe i nemačku kancelarku, kao i evropske institucije“, naglasio je Vučić.

Upitan da li je Makron insistirao na ukidanju taksi, Vučić je podsetio da je šef francuske države već bezbroj puta o tome govorio. „Zna to i Tači. Nije to pitanje o kojem se raspravlja, svi znaju za to i to je stvar koja se podrazumeva. Čekamo da ukinu takse pa da razgovaramo, naravno, ako žele da razgovaramo o postizanju kompromisa“, rekao je Vučić.

Smatra da je francuski predsednik Emanuel Makron želeo da pokaže evropsku posvećenost rešavanju problema na evropskom tlu. „Ja sam bio realističan, pomalo pesimističan, bio otvoren i rekao istinu“, naveo je Vučić.

NASTAVAK DIJALOGA KADA PRIŠTINA UKINE TAKSE
Ukazao je da je Tači govorio kako će vlada u Prištini biti formirana početkom decembra. „Ja sam rekao da neće biti tako, kao i obično, pa je Tači rekao ‘onda, dobro, sačekajte do januara'“, dodao je Vučić. Vučić je istakao da je pozicija Srbije nepromenjena i da će nastaviti dijalog kada Priština ukine takse. „Kada ukinu takse možemo da sednemo za sto“, ponovio je Vučić.

Vučić je odbacio kritike dela javnosti i opozicije na inicijativu „mali šengen“, navodeći da Srbija ima suficit u trgovini sa svim zemljama u okruženju, osim sa Mađarskom, i da su otvorena tržišta potrebna, kako bi srpska ekonomija bila što jača.

„Da ništa ne znate svako bi to razumeo osim srpskih političara u opoziciji. Mi ćemo njima da prodajemo naše vozove, i sve što napravimo u našoj zemlji. Je l’ moguće da neko toliko ne razume ekonomiju da to morate da mu crtate“, istakao je Vučić.

„POTREBNA OTVORENOST JER HOĆEMO DA BUDEMO NAJSNAŽNIJI“
Komentarišući ocene da je i inicijativa „mali Šengen“ „puzajuće priznanje Kosova“, Vučić je rekao da tu priču sluša već sedam godina i da ne želi više da podseća svoje prethodnike šta su oni radili 1999. godine, 2004, 2008. godine… „Ako vam je cilj da nemamo trgovinu, da imamo deficit sa svima, zatvorite se, napravite privredu koja ne može ništa da uradi. Nama treba otvorenost, jer hoćemo da budemo najsnažniji“, rekao je Vučić.

Upitao je šta tačno pojedincima smeta u inicijativi – brza traka za kamione, izvoz keksa ili čokolade, prelazak granice sa ličnom kartom.

„NISAM VILI BRANT I ZNAM KO JE MILE BUDAK“
„Ja nisam Vili Brant, ja sam Aleksandar Vučić i znam ko je Mile Budak, i izvinite što sam vam rekao istinu“, poručuje predsednik Srbije delu hrvatske javnosti koja ga kritikuje zbog postavljanja ploče srpskom generalu u kasarni u Novom Sadu.

Vučić je rekao da on nema čega da se stidi, te da će i odluku o odlasku u Zagreb, kongres Evropske narodne partije (EPP), doneti sam i da to niko ne može da mu zabrani. Odluku o tome je, kako je napomenuo, već doneo, a da li će otići ili će se „samozabraniti“, pošto samo on o tome odlučuje, sa javnošću će, kaže, podeliti za dan ili dva.

„Doneo sam odluku, a najkasnije sutra ili prekosutra, u zavisnosti od mojih obaveza, dobićete moje pisano obraćanje i potvrdu dolaska ili odlaganje ili samozabranu dolaska, pošto niko drugi ne može da mi zabrani, to mogu samo sam da učinim. Saznaćete za dva dana“, rekao je Vučić novinarima u Parizu gde se nalazi u trodnevnoj poseti.

Istakao je da nema čega da se stidi, već, kako kaže, ponosi se svojim radom i načinom na koji štiti interese Srbije, a to što ga, navodi, deo hrvatskog društva ostrašćeno napada samo govori da dobro radi za interese građana Srbije i srpskog naroda. Upitan zašto delu hrvatske javnosti smeta njegov odlazak u Zagreb, Vučić procenjuje da je to zbog podizanja spomen-ploče komandantu brigade JNA Mladenu Bratiću u kasarni u Novom Sadu, koji je poginuo u Vukovaru.

„Pri tome, ja o tome ništa nisam ni znao, a sve i da jesam, podižete spomen-ploču u jednoj sobi, kasarni, zato što je čovek poginuo u uniformi JNA, bio je komadant brigade. Samo to uradite, i ništa više, nije bio osuđen ni za šta, a vi podignete hajku na jednu zemlju i njenog predsednika, a da pri tome imate desetine spomenika Mili Budaku, nacističkom zločincu“, ukazao je Vučić.

Kazao je da je Nezavisna država Hrvatska (NDH) bila druga autonomna nacistička država u Evropi, i da je, dok su sve ostale, navodi Vučić, bile fašističke, NDH bila nacistička tvorevina. Vučić je naveo da je Hrvatska nacisti Mili Budaku podigla spomenike, dala mu ulice u 12 hrvatskih gradova, podsetivši da je to čovek koji je govorio da trećinu Srba treba pobiti, trećinu proterati, a trećinu pokatoličiti.

„Ja sad treba da ćutim i da ne umem da vam odgovorim da biste me voleli, da biste rekli ‘evo ga srpski Vili Brant. Nisam Vili Brant, ja sam Aleksandar Vučić i znam ko je Mile Budak, i izvinite što sam vam rekao istinu“, zaključio je Vučić.

Iz Tačijevog kabineta je saopšteno kako je kosovski predsednik potvrdio da je „Kosovo spremno da nastavi dijalog sa Srbijom, u potrazi za mirovnim sporazumom, koji će doneti obostrano priznanje i članstvo u Ujedinjenim nacijama“.

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

 

Izvor Tanjug/RTS, 12. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u