Apelacioni sud poništio odluku o izručenju vođe „Škaljarskog klana“ Crnoj Gori

Crnogorske vlasti Vukotića traže zbog pokušaja ubistva u Kotoru 2016. a veruju i da je on visokorangirani pripadnik „škaljarskog klana”

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepeno rešenje kojim je bilo utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za izručenje Crnoj Gori Kotoranina Jovana Vukotića (38) koja ga traži zbog pokušaja ubistava i držanja oružja. Ovom odlukom koja je danas objavljena na sajtu Apelacionog suda, naloženo je Višem sudu u Beogradu da ponovo odluči o zamolnici Crne Gore i otkolni nepravilnosti iz ukinute odluke.

Apelacioni sud je usvojio kao osnovanu žalbu Vukotićevog branioca Zore Dobričanin Nikodinović u kojoj je kako kaže, ukazano sudu na činjenicu da rešenje Višeg suda ne sadrži razloge o činjenicama koje su predmet dokazivanja, odnosno u njemu postoji odsustvo razloga o odlučnim činjenicama, zbog čega je doneto uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka.

U obrazloženju svoje odluke Apelacioni sud podseća da je između Srbije i Crne Gore je zaključen ugovor o izručenju 2009. godine, a zatim dopunjen 2010. godine i koji su u ovom slučaju pravilno primenjeni u pitanjima koja su tim ugovorima uređena.

„Međutim, osnovano je izjavljenom žalbom ukazano da ovim ugovorima nisu propisane pretpostavke za izručenje okrivljenog stranoj državi, već su te pretpostavke propisane odredbom člana 16. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, zbog čega se primena ove odredbe Zakona u konkretnom slučaju, ne može zanemariti”, navodi se u odluci.

Kako Viši sud ovu odredbu Zakona nije primenio, on je prema stavu Apelaiconog suda, propustio da u prvostepenom rešenju da razloge o svim odlučnim činjenicama nužnim za donošenje pravilne i zakonite odluke u ovoj krivičnopravnoj stvari, zbog čega je rešenje moralo biti ukinuto. Crnogorske vlasti Vukotića traže zbog krivičnog postupka za pokušaj ubistva u Kotoru 2016. godine i nedozvoljeno nošenje oružja i veruje da je visokorangirani pripadnik „škaljarskog klana”.

Inače ovaj Kotoranin, koji ima državljanstvo i Srbije i Crne Gore, u Srbiji izdržava kaznu od 15 meseci zatvora zbog posedovanja falsifikovanog pasoša sa njegovom slikom, ali na ime Georgi Andonov. Kaznu, koja mu ističe u decembru, treba da odsluži u Srbiji.

Na saslušanju povodom istrage u Crnoj Gori, koja su obavljena u Beogradu, Vukotić je letos negirao delo za koje se tereti, podnoseći tužilaštvu dokaze o svom alibiju. On je pod istragom je crnogorskog tužilaštva za pokušaj dvostrukog ubistva u Kotoru 2016. godine – Vojina Stupara i Miloša Radonjića.

Krivičnom prijavom podgoričke policije koja je podeta tužilaštvu pored Vukotića u tom slučaju su obuhvaćeni i Milić Minja Šaković i Igor Dedović. Međutim, Šakoviću je letos ukinut pritvor i pušten je da se brani sa slobode, a Vukotićeva odbrana je u žalbi povodom rešenja za izručenje, u koju je Tanjug imao uvid, citirala mišljenje crnogoskog tužilaštva povodom molbe Šakovićevog branioca da mu se ukine pritvor.

Crnogorsko tužilaštvo smatra da su prestali razlozi za pritvor Šakoviću, imajući u vidu do sada prikupljene dokaze u istrazi, odnosno odbrane Šakovića i Vukotića, zatim iskaze saslušanih svedoka koji su potvrdili odbranu Vukotića da kritičnom prilikom nije ni bio u Kotoru, kao i iskaze svedoka koji su naveli da je okrivljeni Dedović tada bio u Sloveniji.

Pored toga, crnogosrko tužilaštvo je navelo i da je cenilo iskaz oštećenog Stupara – da ne zna koliko je osoba bilo u vozilu iz kojeg je pucano na njega i Radonjića, da nikoga od njih nije prepoznao i da ne zna ko je pucao na njih, navodi se u žalbi Vukotićeve odbrane koja ove navode u žalbi citira u prilog tezi da nema dovoljnog stepena sumnje da je on izvršio krivično delo za koje Crna Gora traži ekstradiciju.

Prema ranijim saopštenjima crnogorske policije, Vukotić je osumnjičen i da je 23. maja 2016. godine u Kotoru pokušao da ubije Tamaru Zvicer, suprugu jednog, od kako se veruje vođa suparničkog „kavačkog klana” Radoja Zvicera.

Vukotić je u pritvoru u Beogradu od septembra 2018, a pritvor mu se uračunava u kaznu zatvora, što znači da će na slobodu izaći u decembru ove godine. On je 10. septembra 2018. godine bio uhapšen u turskom letovalištu Antalija sa falsifikovanim makedonskim pasošem na ime Georgije Andonov i već sutradan je deportovan u Srbiju.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 13. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u