N. Babić: Tramp nudi Erdoganu 100 milijardi dolara da se reši sistema S-400

Čini se da je pod pritiskom Kongresa Bijela kuća izgubila strpljenje i zaista želi okončati debakl sa S-400

Kao što je poznato, Turska bi trebala sklopiti još jedan ugovor za kupovinu ruskih sistema S-400, a pregovara se i kupovina aviona Su-35S. Iz Ankare su poručili da su uzeli malu pauzu i da su pregovori trenutno u zastoju, dok je Moskva odgovorila kako za njih eventualni ishod u koje Turska ne bi kupila S-400 ne znači ništa, jer za ove sisteme protivvazdušne odbrane „kupci ionako čekaju u dugom redu“.

U pokušaju da osujeti realizaciju ugovora, ali i da se Ankara „riješi sistema koje je već dobila“, američki predsjednik Donald Tramp ponudio je turskom predsjedniku Redžepu Erdoganu ugovor vrijedan 100 milijardi dolara i “zaobilazno rješenje” za rješenje situacije sa sankcijama zbog kupovine ruskih sistema protivvazdušne odbrane S-400, javljaju američki mediji. Prema pisanju Vašington posta, pozivajući se na izvore u Bijeloj kući, Trampovi prijedlozi za poboljšanje odnosa između Sjedinjenih Država i Turske sadržaj su pisma koje je Erdoganu upućeno prošlog dana.

Prema američkom listu, Trampovi prijedlozi vjerovatno će “razljutiti” zastupnike u američkom Predstavničkom domu, koji su u oktobru podržali uvođenje sankcija Turskoj zbog njene vojne operacije u Siriji. Prošle nedjelje su Sjedinjene Države zatražile su  od Turske „da se riješi sistema S-400“. To bi bio veliki uspjeh Trampove uprave, iako je malo vjerovatno da će se Erdogan riješiti već isporučenih sistema. Podsjetimo, ranije u srijedu je visoki predstavnik administracije Vašingtona rekao kako Ankara može očekivati “ogromne koristi” zahvaljujući programu proizvodnje američkih višenamjenskih borbenih aviona F-35, ali da bi ih se to postiglo, potrebno je “riješiti problem” oko ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400.

Američki predsjednik Donald Tramp reći će to turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu kada bude posjetio SAD. „Za SAD je neprihvatljiva prisutnost ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400 u Turskoj, članici NATO pakta“, najavio je pomoćnik predsjednika Sjedinjenih Država za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen. “U NATO-u nema mjesta za S-400 i NATO ne može dozvoliti značajne vojne nabavke od Rusije, američki predsjednik će to vrlo jasno prenijeti Erdoganu kada dođe ovdje u Vašington”, rekao je američki zvaničnik.

“Ako se Turska ne riješi S-400, sankcije prema  zakonu o “Suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija”, CAATSA,  će vjerovatno proći odobrenje u Kongresu, uz podršku većine obje stranke”, dodao je O’Brajen. Podsjetimo, Rusija je u novembru završila isporuke svih komponenti S-400 u Tursku. Isporuka druge pošiljke može se provesti u okviru rasporeda, izvijestio je u Ankari. Ali ostaje nejasno što Erdogan dobiva, a što gubi ako pristane na prijedlog koji predstavlja presedan u globalnoj trgovini oružjem?

Midl ist aj piše kako bi Turska mogla biti primljena u partnerski program projekta F-35 ako pristane da ne aktivira sisteme S-400 i se obaveže da ubuduće neće kupovati ruske sisteme oružja. Erdogan bi se trebao sastati s Trampom danas uveče u Vašingtonu, a glavna tema će biti pitanje turskog sporazuma o nabavci S-400. Na razgovoru će učestvovati čak dva visoka zapovjednika NATO pakta koji će govoriti o ovom pitanju i turskom upadu u sjevernu Siriju, područje gdje su SAD namjeravale stvoriti kurdsku kvazidržavu.

Čini se da je pod pritiskom Kongresa  Bijela kuća izgubila strpljenje i zaista želi okončati debakl sa S-400, bilo sankcionisanjem Turske, bilo prijetnjama sankcijama kako bi Ankaru primorala da prihvati njene uslove. Tramp je u pismu koje je prošlog ponedjeljka dostavljeno Erdoganovom pomoćniku Ibrahimu Kalinu ponudio specifičan način rješavanja problema bez izricanja kazni. Kao što smo rekli, Turska ne bi trebala aktivirati sisteme S-400, morala bi dopustiti redovne posjete američkih zvaničnika koji bi provjerili stanje sistema i Ankara bi se trebala obvezati da više neće kupovati rusko oružje.

POSAO VRIJEDAN 100 MILIJARDI DOLARA?
Ako Erdogan prihvati njegove uslove, Tramp se takođe obvezao da će vratiti Tursku u program F-35 i sklopiti bilateralni trgovinski sporazum vrijedan 100 milijardi dolara. Šta bi ovaj sporazum obuhvatao, nije jasno, jer SAD nisu u situaciji riješiti unutrašnje probleme, pogotovo ne dati podsticaj turskoj privredi u ovolikom iznosu, ma o kojem se poslu radilo.

Iako nije spomenuto u pismu, Tramp je javno više puta rekao kako bi Turska za odbranu svojih teritorija trebala kupiti američke raketne sisteme Patriot. Ankara je pregovarala o ovoj mogućnosti, ali SAD nikada nisu pristale na prijenos dijela tehnologije ili da se sistemi proizvode u Turskoj, što je za Erdogana neprihvatljivo, skupo i nepotrebno. Erdogan je novinarima prošlog dana rekao da je još uvijek zainteresovan za Patriot, iako još uvijek pod navedenim  uslovima.

Trampov zahtjev da se Turska „riješi“ sistema S-400 proizlazi iz toga da je njegova administracija ovlašćena sankcionisati zemlje koje posluju s ruskom vojnom industrijom, što čini prema zakonu koji je američki Kongres ratifikovao 2017. godine, zakonu CAATSA, ili „Suprotstavljanju američkim protivnicima kroz sankcije“. Iako je Turska potpisala sporazum s Moskvom puno prije kupovine, američki su diplomati rekli da i dalje podliježe zakonom predviđenim sankcijama.

Ako bi se Turska uspjela vratiti programu F-35, mogla bi kupiti gotovo 120 ovih borbenih aviona iz Sjedinjenih Država. Turska bi takođe mogla nastaviti proizvoditi dijelove aviona koji bi turskim kompanijama tijekom životnog vijeka programa mogli donijeti devet milijardi dolara prihoda.

ERDOGAN SUMNjA U PONUDU
Međutim, Trampovo pismo, kako se čini, nije uvjerilo Erdogana da postupi po želji Vašingtona. Erdogan je, odgovarajući dopisom, rekao Trampu da Turska neće razgovarati o pitanju sistema S-400 na temelju pretpostavki. Ponovio je svoj zahtjev za formiranjem zajedničkog odbora za rješavanje problema i nastavio braniti argument da unutar turske odbrambene strukture S-400 i F-35 mogu biti kompatibilni.

Tursko vođstvo i dalje vjeruje da bi Erdogan mogao uvjeriti Trampa da pronađe alternativno rješenje za krizu kada se njih dvojica sastanu na ručku i proširenom bilateralnom sastanku u Bijeloj kući. Robert O’Brajen, novi Trampov savjetnik za nacionalnu bezbednost, izjavio je u nedjelju da će SAD učiniti “najbolje” kako bi Turska ostala unutar NATO pakta.

Upitan u intervjuu za Si-Bi-Es hoće li Tramp staviti veto na sankcije protiv Turske, O’Brajen je rekao: “Moramo vidjeti šta će se dogoditi. Ako se Turska ne riješi tih S-400, Turska će osjetiti utjecaj tih sankcija.“ “U NATO-u nema mjesta za S-400 i rusko oružje. To je poruka koju će mu predsjednik vrlo jasno prenijeti kad bude ovdje u Vašingtonu”, rekao je Robert O’Brajen. Kad ju je kontaktirala agencija Midl ist aj, Bijela kuća je odbila komentarisati priču, a kancelarija turskog predsjednika je odbila dati bilo kakav komentar.

 

Autor Nebojša Babić

 

Izvor logicno.com, 13. novembar

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u