Predsednik Austrije saglasan sa Makronovim izjavama o NATO-u i EU

Van der Belen je naglasio da je Makron u pravu u vezi sa mnogim pitanjima prilikom „iznošenja dijagnoze o NATO-u“

Predsednik Austrije Aleksandar van der Belen izjavio je da je saglasan sa mišljenjem francuskog predsednika Emanuela Makrona u vezi sa bezbednošću u Evropi i stanjem u NATO-u.

On je nakon sastanka sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom u Beču, rekao da je za EU često teško da donese jedinstvenu odluku u vezi sa spoljnom politikom, jer je potrebno da se usaglasi stav svih 28 zemalja, a ne samo odobrenje jednog predsednika ili ministarstva spoljnih poslova.

„Uglavnom je potrebno dosta vremena za usaglašavanje mišljenja. Nekada sam sarkastično napominjao da gledajući političku strukturu EU nije iznenađujuće to koliko je vremena potrebno, već činjenica da EU uopšte postoji“, istakao je Van der Belen.

Van der Belen je naglasio da je Makron u pravu u vezi sa mnogim pitanjima prilikom „iznošenja dijagnoze o NATO-u“ u intervjuu za magazin Ekonomist, kada je rekao da je Alijansa doživela „moždanu smrt“, javio je TASS.

„Učestvovaćemo u dugim diskusijama u pokušaju da pronađemo put za izlazak iz ove situacije“, dodao je austrijski predsjednik. Izjave Makrona o NATO-u kritikovali su nemački kancelar Angela Merkel i generalni sekretar Alijanske Jens Stoltenberg.

 

Naslovna fotografija: MetropoleVienna

 

Izvor Srna/Blic, 12. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u