Ramu i Kurtija posvađao „mali Šengen“

„Novi Sad i Ohrid su bili greška. Ne počinje se sa Srbijom. Počinje se dogovorom Kosova i Albanije“, poručio je Kurti Rami

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da političari u Prištini, suprotstavljanjem zajedničkoj inicijativi za stvaranje balkanskog „mini Šengena”, ugrožavaju spoljnu politiku Albanije zarad svojih unutrašnjih političkih interesa.

Rama je za albansku televiziju „Top čenel” rekao da je dugo vremena objašnjavao Aljbinu Kurtiju, lideru Samoopredeljenja i kandidatu za premijera privremenih prištinskih institucija, u čemu je značaj procesa „mini Šengena” i da bi bio veoma iznenađen ako on to ne razume, jer je, kako je dodao, Kurti dovoljno inteligentan.

„Ako se pretvara da razume ili ne razume, to je njegov izbor, ali izgleda da se spoljna politika sa Albanijom koristi za unutrašnju politiku. Ne verujem da je to najbolje, imaćemo vremena da razgovaramo i produbimo diskusije”, rekao je Rama, prenosi Tanjug.

Povodom izjave Kurtija o otvaranju granica između Albanije i Kosova, rekao da tako nešto ne može da se učini bez pristanka Srbije. „Ako Kurti želi da otvori granice, onda se mora složiti sa svim državama”, rekao je Rama.

Albanski premijer je naveo i da ga rukovodstvo u Prištini nije pitalo za mišljenje kada je odlučilo da uvede takse na robu iz Srbije, ali da je on tu odluku iskreno podržao, pre svega kao akciju koja bi trebalo da ima politički, a ne ekonomski rezultat.

 

Izvor Politika, 12. novembar 2019.

KURTI KRITIKUJE RAMU
Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti ponovo je kritikovao Albaniju i premijera Edija Ramu zbog učestvovanja na trojnom sastanku u Ohridu. Kurti je poručio da je albanski premijer trebalo da sačeka formiranje nove prištinske vlade. On kaže da je taj projekat, započet u Novom Sadu, a nastavljen u Ohridu, ne samo ishitren i pogrešan, već da je Albanija trebalo da ga pokrene s Prištinom, a ne s Beogradom.

„Novi Sad i Ohrid su bili greška. Ne počinje se sa Srbijom. Počinje se dogovorom Kosova i Albanije, nastavlja dogovorom Hrvatska-Bugarska, a zatim zvanično Sarajevo, Podgorica i Skoplje, pa tek na kraju Beograd“, naveo je Kurti, prenela je prištinska Gazeta blic.

Prema rečima Kurtija, Beograd treba da bude na poslednjem mestu, jer se, kako kaže, ne kaje za „zločine počinjene s Putinovom Moskvom“ u poslednjem ratu. „Zato mislim da su sastanci u Novom Sadu i Ohridu bili pogrešni koraci“, rekao je Kurti.

 

Izvor Tanjug/B92, 13. novembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u