U Boliviji opozicija nelegalno proglasila predsednicu, na ulicama izbili sukobi

Ljutite Moralesove pristalice pokušale su da dođu do zgrade Kongresa vičući da nova predsednica mora da podnese ostavku

Na ulicama prestonice Bolivije izbili su sukobi pošto se opoziciona liderka u Senatu Djanine Anjes proglasila privremenom predsednicom zemlje. Anjes se proglasila prelaznom predsednicom Bolivije, uprkos nedostatku kvoruma tokom glasanja za njen izbor, pošto su poslanici levičarske stranke bivšeg predednika Eva Moralesa, koji je podneo ostavku i pobegao u meksiko, bojkotovali glasanje, preneo je Rojters.

Ona je preuzela privremenu kontrolu nad Senatom kasno u toku dana, a predstavnici Moralesove stranke Pokret za socijalizam nisu bili prisutni kada je to objavila. Ljutite Moralesove pristalice pokušale su da dođu do zgrade Kongresa vičući da ona mora da podnese ostavku, prenosi AP.

Morales, koji je želeo da transformiše Boliviju kao prvi urođenički predsednik, odleteo je juče u Meksiko koji mu je dodelio azil, dok su hiljade njegovih pristalica zahtevale njegov povratak na ulice prestonice Bolivije. Morales, kao i potpredsednik Bolivije, podneli su ostavku pre dva dana suočeni sa pritiscima i protestima zbog optužbi za prevaru na izborima 20. oktobra, na kojima je Morales odneo ubedjivu pobedu.

On je po sletanju u Meksiko rekao da neće odustati od političke borbe. AP piše da je njegov odlazak bio dramatican pad za bivšeg pastira lama i vodje sindikata uzgajivača koke koji je za 14 godina kao predsednik pomogao da se milioni izvuku iz siromaštva, povećaju socijalna prava i dodje do visokog ekonomskog rasta u najsiromašnijoj zemlji Južne Amerike.

Na kraju je, međutim, njegov pad prouzrokovan insistiranjem na tome da ostane na vlasti. Kandidovao se za četvrti mandat nakon što je odbio da prihvati rezultate referenduma koji je podržao ograničenja mandata za predsednika.

Morales je takođe, ubrzo nakon što je postao predsednik 2006. godine, kupio novi avion i izgradio predsedničku palatu u 26 spratova sa heliodromom. Morales je odstupio ubrzo nakon što je prihvatio poziv tima Organizacije američkih država za nove izbore. Tim je izvestio o nepravilnostima na izborima čiji su službeni rezultati pokazali da je Morales dobio tek toliko glasova da izbegne drugi krug u kojem bi, kako analitičari tvrde, mogao izgubiti od ujedinjene opozicije.

Nakon što je Morales podneo ostavku, njegove pristalice su u ponedeljak postavile su barikade kako bi zatvorile neke puteve koji vode do glavnog aerodroma, dok su njegovi neprijatelji blokirali većinu ulica koje vode do glavnog glavnog grada ispred Kongresa i predsedničke palate.

 

Naslovna fotografija: MarketWatch

 

Izvor Tanjug/B92, 13. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u