Vašington post: Tramp pokušava da potkupi Erdogana sa 100 milijardi dolara

Tramp je prošle nedelje poslao pismo Erdoganu u kojem mu je predložio sklapanje trgovinskog ugovora u vrednosti od 100 milijardi dolara

Predsednik SAD Donald Tramp predložio je turskom lideru Redžepu Tajipu Erdoganu trgovinski ugovor u vrednosti od 100 milijardi dolara pod uslovima koji odgovaraju Turskoj, kao i pomoć u rešenju situacije u vezi sa sankcijama koje Vašington treba da uvede Ankari zbog kupovine ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-400, piše Vašington post.

Prema podacima izvora američkog lista u vašingtonskoj administraciji, Tramp je prošle nedelje poslao pismo Erdoganu u kojem su nabrojani ti predlozi koji treba da posluže poboljšanju američko-turskih odnosa. Kako je saopštio izvor lista, vašingtonska administracija insistira da se S-400 ne uvodi u upotrebu, kako oni ne bi „imali pristup sredstvima komunikacije i zaštite američkog lovca F-35“. U tom slučaju, Ankara se može vratiti programu razvoja višenamenskog lovca F-35 i izbeći sankcije.

Američki zakonodavci će najverovatnije kritikovati te predloge predsednika SAD, jer se mnogi senatori i kongresmeni zalažu za uvođenje ograničenja Ankari. Kako navodi list, upravo te pomenute uslove je Vašington i predlagao Ankari u oktobru sa ciljem da se zaustavi operacija u Siriji, ali su pokušaji ostali neuspešni. Podsetimo, turski lider je juče otputovao u Vašington, gde će se danas sastati sa američkim predsednikom.

 

Izvor Sputnjik, 13. novembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u