igorkolomoisky

Kolomojski za Njujork tajms: Ukrajina će se okrenuti Rusiji, a onda će NATO-u trebati pelene

„Ruski tenkovi biće stacionirani u blizini Krakova i Varšave, a vaš NATO će uprljati gaće i kupovati Pampers pelene“, rekao je on

Ukrajinski oligarh Igor Kolomojski, za kojeg se vjeruje da stoji iza izbora novog predsjednika Volodimira Zelenskog, vjeruje da će Kijev, ako se zapadne zemlje okrenu od Ukrajine, uspostaviti odnose s Moskvom i tada će se na poljskim granicama pojaviti ruski tenkovi.

“Ruski tenkovi biće stacionirani u blizini Krakova i Varšave, a vaš NATO će se uprljati gaće i kupovati Pampers pelene”, rekao je oligarh.

U intervjuu za Njujork tajms je „siva eminencija“ ukrajinske vlade otvoreno poručio kako Ukrajina više neće čekati milost Zapada. U posljednjih pet godina je u ratu na istoku zemlje poginulo više od 13 000 ljudi. Kijev tvrdi „kako se borbe vode da se oslobode okova ruskog kolonijalnog gospodara i da zemlja priđe Zapadu“.

Presudna figura u tim naporima bio je milijarder Igor Kolomojski, koji je potrošio milione dolara za opremanje i raspoređivanje militanata za rat koji je pokrenut 2014. godine. „Ali gospodin Kolomojski, koji je široko viđen kao najmoćnija figura u Ukrajini izvan vlade, obzirom na njegovu ulogu zaštitnika nedavno izabranog predsjednika Volodimira Zelenskog, doživio je nevjerojatnu promjenu i rekao je da će Zapad, ako preda Ukrajinu, vidjeti povratak zemlje Rusiji“, piše NjT.

“Ionako su jači. Moramo poboljšati naše odnose. Ljudi žele mir, dobar život, ne žele biti u ratu. A vi, Sjedinjene Države, forsirate nas da budemo u ratu i ne date nam novac za to”, rekao je Kolomojski, upoređujući snagu Rusije s vlašću Ukrajine. Činilo se da njegovi komentari dijelom odražavaju njegovu ličnu frustraciju zbog koje su se zapadni diplomati i Međunarodni monetarni fond oslanjali na predsjednika kako bi spriječili gospodina Kolomojskog da ponovno preuzme kontrolu nad bankom koja mu je oduzete 2016. godine zbog navodne pronevjere milijardi dolara.

Ali bez obzira na njegovu motivaciju, geopolitička stajališta gospodina Kolomojskog su važna, jer zapadni analitičari i diplomati smatraju da on ima veliku dominaciju nad administracijom Zelenskog, komičara čiji su se televizijski programi emitovali na kanalu gospodina Kolomojskog. Dok predsjednik Zelenski nastavlja tražiti što bliže veze sa Zapadom, čini se da je spreman i na direktne veze s Rusijom za razliku od Porošenka, piše američki list.

Zelenski je nedavno ponudio da se sastane s Putinom bez prisustva zapadnih čelnika, izjavio je u utorak bivši predsjednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev. Na saslušanjima u političkim procesima posljednjih dana američki zvaničnici opisali su uticaj Kolomojskog kao jedan od „najvećih problema s kojim se suočava nova administracija Zelenskog“.

MMF obavještava o kašnjenju s finansiranjem Ukrajine dijelom i zbog zabrinutosti da Zelenski ne čini dovoljno za povrat sredstava koja je Kijev dobio zbog Kolomojskog, optuženog za pljačku njegove ukrajinske Privat banke, čije je spašavanje 2016. vladu u Kijevu koštalo 5,6 milijardi dolara. Kolomojski, koji negira optužbe za kriminal, kaže da je vlada nelegalno oduzela njegovu banku, a ranije je kritikovao i MMF, kojeg vidi kao pretjerano podložnog Zapadu i da prisiljava Kijev na asertivnost zapadnim kancelarijama. Insistirao je da bi Zelenski trebao biti spreman na zajmove fonda.

Ali opisao je postupke zabrane upravljanja na koje se Vašington hvata kao na posljednju slamku i jasno je govorio o logici prihvatanja Rusije kao partnera. „Postalo je jasno da Evropska unija i NATO nikad neće prihvatiti Ukrajinu, pa bi bilo bolje prihvatiti stvarnost, čak i ne pokušavati s evroatlantskim integracijama“, rekao je Kolomojski.

“Nećete nas uvesti u savez. Nema smisla gubiti vrijeme u praznim razgovorima. Dok bi nas Rusija voljela uvesti u novi Varšavski pakt“, rekao je Kolomojski u intervjuu u konferencijskoj sali u svojim kancelarijama u Kijevu.

„Prije pet godina je Kolomojski imao je znatno različitu viziju. S Ukrajinom pod napadom separatista podržanih od strane Rusije, milijarder je prihvatio ponudu da postane guverner regije Dnjepropetrovsk, blizu linije fronta. Finansirao je provladinu miliciju koja je održavala borbene redove prije nego što je regularna vojska mogla rasporediti dovoljno trupa kako bi separatiste držala na distanci“, piše NjT.

Kao važan element ukrajinske jevrejske zajednice, suprotstavio se tvrdnji da novu prozapadnu vladu u Kijevu vode neonacisti. 2017. je Kolomojski napustio je Ukrajinu i pobjegao u Švajcarsku i Izrael, nakon što je vlada pod tadašnjim predsjednikom Porošenkom preuzela njegovu Privat banku i optužila ga za velike prijevare koje su prijetile destabilizacijom ukrajinske ekonomije. Vratio se prošlog maja nakon izbora gospodina Zelenskog, komičara čija je uloga dobrodušnog učitelja koji je postao predsjednik Ukrajine, koju je igrao na televiziji Kolomojskog, postala stvarnost.

Kolomojski sada insistira na tome da još uvijek nije izgubio ljubav prema Rusiji, iako spominje masovnu glad ’30-ih kao jednu od tragedija koja se dogodila u Ukrajini zbog njene povezanosti s Moskvom. Ali, rekao je i da je Zapad upropastio Ukrajinu, ne osiguravajući dovoljno novca ili ne otvorivši dovoljno svoja tržišta.

„Umjesto toga, Sjedinjene Države jednostavno koriste Ukrajinu kako bi pokušale oslabiti svog geopolitičkog suparnika. To je rat protiv Rusije do posljednjeg Ukrajinca. Obnova odnosa s Rusijom je nužna za ekonomski opstanak Ukrajine“, ustvrdio je Kolomojski i predvidio da će ratna trauma proći. “Dajte pet, 10 godina i krv će se zaboraviti. Pokazao sam 2014. godine da ne želim biti s Rusijom. Sada objektivno opisujem što vidim i kuda stvari idu”, rekao je Kolomojski.

Rekao je da bi finansiranje iz Rusije moglo zamijeniti zajmove MMF-a, koji promoviše antikorupcijske reforme koje samo nerviraju ukorijenjene komercijalne interese Ukrajine. “Mi ćemo od Rusa uzeti 100 milijardi dolara. Mislim da bi nam to danas voljeli dati. Koji je najbrži način za rješavanje problema i ponovnu uspostavu odnosa? Samo novac“, rekao je oligarh.

„Za Igora Kolomojskog je neprijateljstvo prema Sjedinjenim Državama je lično. Kaže da vjeruje da je to cilj FBI-a, koji je prema izvještajima započeo istragu finansijskih zločina u njegovim aktivnostima“, piše Njujork tajms.

Fiona Hil, bivša savjetnica u Bijeloj kući za Evropu i Rusiju, rekla je zastupnicima da je “izuzetno zabrinuta” zbog uticaja Kolomojskog na Zelenskog. Džordž Kent, visoki zvaničnik Stejt departmenta, rekao je da je poručio Zelenskom da bude spreman na raskid s Kolomojskim, “nekim tko ima tako lošu reputaciju”, što će biti presudan test njegove nezavisnosti. Vilijam Tejlor, privremeni ambasador u Kijevu, rekao je da je upozorio gospodina Zelenskog: “Gospodin Kolomojski, povećava uticaj na svoju vladu, što bi joj moglo naškoditi.”

Kolomojski je rekao da bi predsjednik Ukrajine trebao nastaviti s istragama koje je zatražio Tramp. Na pitanje rizikuje li time Ukrajina štetu, ako demokrate pobijede na predsjedničkim izborima sljedeće godine, gospodin Kolomojski je odgovorio: “Ako ne budu pametni s nama, idemo u Rusiju.” “Ruski tenkovi biće stacionirani u blizini Krakova i Varšave, a vaš NATO će se uprljati gaće i kupovati Pampers pelene”, rekao je Igor Kolomiski.

Zelenski je vodio kampanju na antikorupcijskoj platformi kojom bi Ukrajinu oslobodio uticaja poslovnih magnata, koji su preuzeli kontrolu nad ključnom imovinom zemlje nakon raspada Sovjetskog Saveza. Obećao je da gospodin Kolomojski neće imati poseban uticaj na njegovu administraciju. No, sve je više znakova da se uticaj Kolomojskog sve više povećava, a komentari oligarha o važnosti obnove veza s Rusijom vjerovatno će izazvati zabrinutost kod kritičara Zelenskog, koji već vjeruju da je predsjednik spreman potkopati ukrajinske „interese“ i zamijeniti ih za  mirovni sporazum s Kremljom.

Kolomojski je rekao da grozničavo radi na tome kako zaustaviti rat, ali je odbio otkriti detalje jer će ga Amerikanci “upropastiti i stati mu na put”. Igor Kolomojski je rekao da i dalje pokušava povratiti vlasništvo nad Privat bankom ili da mu šteta bude nadoknađena. Rekao je da oni poput Porošenka, koji je odgovoran za otimanje njegove banke, moraju biti kažnjeni, “a za njih bi trebalo vratiti smrtnu kaznu”.

S međunarodnim ulagačima, navodno „nervoznim zbog uloge gospodina Kolomojskog“, Zelenski je javno insistirao da banku neće vratiti njenim bivšim vlasnicima. “Zna da nije bilo pljačke, ali kaže ono što svi žele čuti”, odgovorio je Kolomojski, komentarišući izjave predsjednika Zelenskog. Ukrajinski oligarh je odbacio izvještaje o njegovom skrivenom uticaju na vladu Zelenskog, ali je primijetio da počinje vjerovati u to što drugi govore o njemu i može to postati.

“Ako nosim naočare i izgledam kao čudovište, poput lutkara, poput učitelja Zelenskog, nekoga ko pravi apokaliptične planove, ta to mogu stvarno početi“, rekao je za Njujork tajms ukrajinski oligarh Igor Kolomojski.

 

Autor Saša F.

 

Izvor Njujork tajms, 13. novembar 2019./logicno.com, 14. novembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u