Moldavija dobila prorusku vladu

Socijalisti koji imaju samo 36 od 101 mesta u parlamentu, formirali su vladu zahvaljujući podršci 27 poslanika Demokratske stranke

Parlament Moldavije izglasao je u četvrtak poverenje novoj manjinskoj vladi Socijalističke partije koju predvodi proruski orijentisani Igor Dodon. Moldavija, bivša sovjetska republika, godinama je u političkoj krizi zbog tenzija između proruskih i prozapadnih stranaka.

Socijalisti koji imaju samo 36 od 101 mesta u parlamentu, formirali su vladu zahvaljujući podršci 27 poslanika Demokratske stranke koju je osnovao oligarh u egzilu Vlad Plahotnjuk. Novu vladu će voditi tehnokrata Jon Čiku, koji nije član Socijalističke partije.

Moldavska vlada je 12. novembra dobila nepoverenje parlamenta, tako što je 38 poslanika podržalo premijerku Maju Sandu i njenu vladajuću koaliciju. Moldavija je jedna od najsiromašnijih država Evrope, pod teretom korupcije i političke nestabilnosti.

Ta zemlja od 3,3 miliona stavnovnika između Ukrajine i Rumunije, ima teškoće da izađe iz političkih kriza koje je redovno pogađaju zbog političko-finansijskih skandala posle otkrića 2016. godine o nestanku jedne milijardi dolara iz kasa tri državne banke.

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/DUMITRU DORU

 

Izvor AFP/Beta/B92, 14. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u