Novi sukobi u Boliviji, zemlja na ivici građanskog rata

Demonstranti su izašli na ulice El Altoa, koji se smatra Moralesovim uporištem, mahali domorodačkim zastavama i uzvikivali „Građanski rat”

Dan nakon što se opoziciona liderka u Senatu Đanine Anjes proglasila privremenom predsednicom zemlje, a nakon ostavke Eva Moralesa, izbili su novi sukobi u Boliviji između pristalica bivšeg predsednika i policije. Tom prilikom policija je upotrebila suzavac kako bi rasterala demonstrante.

Demonstranti su izašli na ulice La Paza i El Altoa, koji se smatra Moralesovim uporištem, i mahali raznobojnim domorodačkim zastavama i uzvikivali „Sada, građanski rat”. „Ne želimo nijednog diktatora. Ova žena je krenula na nas i zato smo ljuti. Borićemo se s našom braćom i sestrama do Moralesovog povratka. On mora da dovede kuću u red”, rekla je jedna od učesnica protesta.

Đanina Anjes se proglasila prelaznom predsednicom Bolivije, uprkos nedostatku kvoruma tokom glasanja za njen izbor, pošto su poslanici levičarske stranke bivšeg predednika Eva Moralesa, a koji čine dve trećine Kongresa, bojkotovali glasanje, javlja AP a prenosi Tanjug.

I pored toga, ona je preuzela vlast navodeći da Ustav ne zahteva obavezno kvorum u Kongresu. Nakon što se proglasila za predsednicu, imenovala je novog komandanta vojske koji je u utorak podneo ostavku.

 

Naslovna fotografija: StarTribune

 

Izvor Politika, 14. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u