Putin: Odnosi Rusije i Kine nisu podložni spoljnom uticaju

Ruski predsednik je dodao da se odnosi između dve zemlje zasnivaju na tradicionalnom prijateljstvu ruskog i kineskog naroda

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su odnosi Rusije i Kine snažni i stabilni, i ne podležu spoljašnjim uticajima. „Veze između Rusije i Kine su jake i stabilne, one ne podležu spoljašnjem uticaju i imaju veoma dobar razvojni potencijal“, rekao je Putin na sastanku sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, na marginama samita BRIKS-a.

Ruski predsednik je dodao da se odnosi između dve zemlje zasnivaju na tradicionalnom prijateljstvu ruskog i kineskog naroda, međusobnom uvažavanju interesa i uskoj koordinaciji po ključnim pitanjima. „Mi održavamo konsultacije na političkom nivou, sarađujemo u oblasti ekonomije i na međunarodnoj sceni. Veliki deo posla je u vezi sa vojno-tehničkom saradnjom i vojnom saradnjom“, naglasio je ruski lider.

„To je, u pravom smislu, sveobuhvatno strateško partnerstvo“, dodao je Putin. Sa svoje strane, Si Đinping je primetio razvoj saradnje dve zemlje u oblasti trgovine. On je pozvao na podršku ovoj pozitivnoj dinamici. „Nova godina poziva na nove korake i nove akcije“, zaključio je kineski predsednik obraćajući se Putinu.

 

Naslovna fotografija: xinhuanet

 

Izvor Sputnjik, 13. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u