Volfgang Petrič: Evropa se samo pretvarala da vas želi, okrenite se sebi

„EU se pretvarala da vas želi, a i neki politički lideri su se pravili da žele da se učlane u EU. Sada je tome došao kraj”, rekao je on

Predsednik Fondacije Maršalov plan Volfgang Petrič ocenio je danas da je francuski predsednik Emanuel Makron doveo do kraja „sistem pretvaranja” i dodao da na tome treba biti zahvalan.

„EU se pretvarala da vas želi, a i neki politički lideri su se pravili da žele da se učlane u EU. Sada je tome došao kraj. Moramo da se suočimo sa stvarnošću”, rekao je Petrič, govoreći o ulozi EU u regionu i dodao da je vreme da zemlje regiona uzmu sudbinu u svoje ruke.

Petrič je na konferenciji „Prolazimo kroz zidove” u okviru Beogradske NATO nedelje koju organizuje Centar za evroatlanske studije kazao da su, kada je reč o regionu, četiri stvari posebno važne.

Prva se, kaže, odnosi na to da je region i dalje u posleratnom razmišljanju koje je propraćeno emocijama, druga stvar, a kojoj se ovde govori na negativan način jeste poverenje i pomirenje.

„Zvuči labavo, humanistički, ali kada su u pitanju svakodnevni životi građana ovo je veoma važno”, rekao je Petrič.

Kako kaže, treća stvar jeste regionalna saradnja, a četvrta je istorijski revizionizam.

„Istorijski revizionizam je ovde veoma jak, jači nego što je bio, i to potvrđuje činjenicu da svi zajedno nismo bili uspešni u rešavanju uzroka konflikta. Uprkos tome sto imamo najveći arhiv u Hagu, i dalje smo daleko od toga šta se zaista desilo, koji su uzroci, ko su bili akteri i najnovija Nobelova nagrada za književnost je pokrenula razgovor”, smatra Petrič.

On je ocenio da je to nešto što nas sprečava u svakodnevnoj politici rešavanja pravih pitanja. Petrič je rekao i da može da saoseća sa srpskom idejom da bude vojno neutralna, ali smatra da treba imati u vidu šta to tačno znači i koje su posledice.

„Ne želim da predložim napuštanje te ideje, ali treba je detaljno ispitati”, rekao je Petrič koji je ocenio da Srbija može da ima važnu ulogu u regionu, te ukazao da su BiH i Kosovo i dalje nerešena pitanja, a na čijoj su teritoriji još pozicionirane međunarodne trupe.

Petrič smatra i da prilikom zajedničke organizacije i saradnje u regionu treba videti šta će biti nove inicijative, navodeći da ima mnogo prilika da se dopune one ideje koje već postoje kao što je Berlinski proces, prenosi Tanjug.

„Partnerstva moraju biti oživljena, a ovo može da bude region mira”, rekao je Petrič i zaključio da je ljudska interakcija neophodna u regionu.

Prema njegovoj oceni, duboka kriza Evropske unije je povezana sa činjenicom da su njene institucije, kao i druge poput UN, duboko ukorenjene u dobu industrijalizma, te primetio da se time niko nije bavio.

 

Naslovna fotografija: Wikimedia Commons

 

Izvor Politika, 14. novembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u