Vučić objavio da ne ide u Zagreb, hrvatska opozicija likuje

On je odlučio da ne dođe zbog „prave medijske harange” koja se vodi u gotovo svim hrvatskim medijima protiv njegovog dolaska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio je predsednika Evropske narodne partije (EPP) Žozefa Dola da neće putovati u Zagreb na kongres EPP, javlja Radio-televizija Srbije.

Kako se navodi, Vučić je Dolu u pismu objasnio da iako je pripremio „ozbiljnu analizu događanja u regionu” i onoga što bi svi zajedno morali da učine, ipak odlučio da ne dođe zbog „prave medijske harange” koja se vodi u gotovo svim hrvatskim medijima protiv njegovog dolaska.

„Želim da dodam da nikakvih stvarnih razloga za takvu vrstu hajke niti je bilo, niti ih ima, osim što pojedini krugovi u hrvatskom društvu ne mogu da se naviknu na snažniju ulogu Srbije i na činjenicu da se Srbija ekonomski podiže, a i politički nije više na kolenima”, naveo je Vučić. On je naveo da se nije uplašio i da je mnogo puta odolevao takvim napadima i odgovarao na organizovane napade.

„Nesumnjivo je da bi mi odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike donelo značajne poene u Srbiji, ali, uzeo sam u obzir i ono što je za mene najvažniji deo politike koju predstavljam, a to je, pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata… Ni na koji način ne želim da utičem na dodatno pogoršanje položaja Srba u Republici Hrvatskoj”, naveo je Vučić.

Vučić je dodao da su u Srbiji svi dobrodošli i da ni protiv jednog učesnika i člana Evropske narodne partije neće biti vođena bilo kakva hajka i haranga, prenosi Beta.

 

Izvor Politika, 14. novembar 2019.

HRVATSKA OPOZICIJA ODLUKU VUČIĆA SMATRA POBEDOM
Parlamentarna opozicija u Hrvatskoj likuje i doživljava kao svojevrsnu pobedu odluku rukovodstva Evropske narodne stranke (EPP) da u zgradi Sabora ne održi nijedan od skupova u okviru Izbornog kongresa te evropske partije, koji će u Zagrebu biti održan od 19. do 21. novembra.

Iako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio da neće prisustvovati tom kongresu, na koji ga je pozvao njen predsednik Žozef Dol, deo hrvatske opozicije, koja ga smatra „četnikom“, uputio je niz uvreda i kritika najviše na njegov račun, ali i na račun premijera Andreja Plenkovića i italijanskog političara Antonija Tajanija, za kojeg je rečeno da je fašista.

Govoreći van dnevnog reda, poslanik opozicionog Mosta nezavisnih lista Miro Bulj je, prenosi zagrebački Večernji list, rekao da je odluka o iznajmljivanju sale u Saboru bila sramotna i zadovoljno dodao: „Sada u poslednjem trenutku (EPP) štiti partnera HDZ, jer kako dozvoliti da u vreme Vukovara u Saboru bude stranka u kojoj su četnik Vučić i fašist Tajani“.

Podsetio je i da mu je zbog njegovog protivljenja da se u Saboru održavaju sednice EPP-a u okviru Izbornog kongresa te evropske stranke dva dana bilo zabranjeno da govori u parlamentu.

„Ovo je pobeda i zaštitili smo dignitet Hrvatskog sabora“, rekao je Bulj.

Poslanik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak ne misli da je odustajanje EPP-a od održavanja sednica Predsedništva i Skupštine u Hrvatskom saboru pobeda opozicije, već i dalje, kako tvrdi, figa u džepu.

„Figu koju su držali celo vreme Plenković i HDZ sada su stavili u džep. Ne menja se činjenica da su Aleksandar Vučić i Andrej Plenković deo iste evropske porodice. Mislim da bi bilo previše gledati četnika kako govori u hrvatskoj sabornici, čoveka koji je 1995. godine u Glini govorio da ovo nikada neće biti ustaška Hrvatska, a sada da govori u ‘ustaškom’ Saboru“, rekao je Beljak.

To bi, kazao je, bilo previše i za Plenkovića, ali on će biti u Zagrebu, biće deo iste porodice i to apsolutno ništa ne menja na stvari.

„Svi oni koji imaju imalo zdravog razuma znaju da su HDZ i Srpska radikalna stranka de fakto ista stranka“, rekao je Beljak.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor Tanjug/RTS, 14. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u