Kisindžer: Sukob SAD i Kine imao bi teže posledice od svetskih ratova

Bivši državni sekretar SAD Henri Kisindžer posavetovao je Vašingtonu i Pekingu da pregovorima razreše svoje „sporove i raznoglasja“

Henri Kisindžer upozorio je da bi konflikt između Sjedinjenih Država i Kine imao katastrofalne posledice. Dodatno je naglasio da bi posledice tog konflikta mogle da budu „gore od onoga što su svetu doneli svetski ratovi“.

Bivši državni sekretar SAD, kojeg mnogi nazivaju i „patrijarhom američke diplomatije“, posavetovao je Vašingtonu i Pekingu da pregovorima razreše svoje „sporove i raznoglasja“.

„Nikada ranije nije bilo da dve velike zemlje, koje su u različitim delovima sveta, budu u jednakom položaju. Neka niko (u SAD i Kini) ne misli da može dominirati nad drugom stranom“.

Obraćajući se svojima, ali ne pominjući formalno SAD, Kisindžer je ukazao:

„Zemlje koje su se ranije mogle smatrati izuzetnim, sada se moraju pomiriti sa tim da su dobile suparnika. Među njima ne može biti potpune saglasnosti o svemu. To treba uvažiti, tim pre što u stalnom konfliktu neće pobediti ni jedna strana“.

Kisindžer je Amerikancima predočio da među njima i Kinezima postoji razlika i u poimanju stvari:

„Mi smo veoma pragmatični i smatramo da će rešavanje trenutnih problema značiti konačno razrešavanje problema između Vašingtona i Pekinga. A oni misle da rešavanje jednog problema rađa druge probleme. Oni na sve gledaju kao na evoluciju problema“.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Thomas Peter/Pool

 

Izvor Fakti, 15. novembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u