Politika: Rat „četnika“ i „partizana“ u Kragujevcu

Sukob, za sada samo verbalni, izazvala je nedavna odluka Skupštine grada Kragujevca da se jedna ulica nazove po generalu Draži Mihailoviću

Mala varnica je nedostajala da u Srbiji, i to u srcu Šumadije, ponovo bukne neprevaziđeni ideološki sukob iz Drugog svetskog rata. Tu varnicu je izazvala odluka Skupštine grada Kragujevca da se po komandantu Jugoslovenske kraljevske vojske (u otadžbini), pukovniku Dragoljubu Mihailoviću nazove jedan sokak u desetak kilometara udaljenom Desimirovcu.

Za pomenutu odluku, donetu prvog novembra, glasali su i odbornici Socijalističke partije Srbije, koji se sada – pod pretnjom kadrovske „čistke”, koja dolazi iz samog vrha stranke – izvinjavaju zbog „previda”. S druge strane, iz redova jednog od inicijatora predloga – Pokreta obnove Kraljevine Srbije stiže poruka i upozorenje da će uličnu tablu sa natpisom „Đenerala Draže Mihailovića”, kada bude postavljena, i „fizički braniti”.

Iako uzavrela politička atmosfera ne isključuje i opciju „frontalnog rata”, ideološki naslednici četnika i partizana u Kragujevcu za sada se sukobljavaju samo verbalno – saopštenjima.

„U ime svih nas upućujemo izvinjenje svim učesnicima NOB-a, njihovim potomcima, antifašistima, levičarima, članovima i simpatizerima Socijalističke partije Srbije. Nema reči ni o kakvoj nameri ili ideološkom sunovratu, jer je naš stav da ime Dragoljuba Draže Mihailovića ne treba ni da se pominje, a kamoli da se jedna ulica nazove po njemu”, stoji u saopštenju kragujevačkog odbora SPS-a, čije se rukovodstvo prethodnih dana suočilo sa nezadovoljstvom grupe članova ove stranke.

– Prilikom glasanja napravljen je propust tehničke prirode, jer je u predlogu bilo oko 1.200 ulica koje treba da dobiju naziv. Zbog toga se izvinjavamo našim članovima i simpatizerima, ali ovom prilikom želim da poručim da je u kragujevačkom odboru socijalista stanje redovno, kao i da iza male grupe nezadovoljnih članova stoje politički i materijalni interesi pojedinaca iz naših redova koji učešće u vlasti vide samo kao priliku da se lično obogate – izjavio je za Politiku Ivica Momčilović, predsednik GO SPS-a i zamenik gradonačelnika Kragujevca.

Predstavnici monarhističke Srbije bili su daleko otvoreniji i konkretniji u svojim javnim istupima.

„Fizički ćemo sprečiti skidanje table sa imenom ulice koja je dodeljena Draži Mihailoviću, jer time nećemo braniti samo ime srpskog heroja i najodlikovanijeg našeg oficira, već i pravni poredak države. Skupština grada Kragujevca je jednoglasno donela legalnu i legitimnu odluku da se generalu Draži Mihailoviću dodeli ulica u tom gradu, a to se mora poštovati, svidelo se to nekome ili ne”, navedeno je u saopštenju POKS-a.

– Ukoliko dođe do pokušaja skidanja ulične table sa natpisom „Đenerala Draže Mihailovića”, kada bude postavljena, a hoće, mi ćemo to okarakterisati kao još jedan pokušaj zanemarivanja i ignorisanja pravosnažne sudske odluke o rehabilitaciji komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini, kao i zakona o izjednačavanju četnika i partizana, pripadnika dva naša antifašistička pokreta. Ukoliko pak socijalisti pribegnu svojim revolucionarnim metodama, i u svojoj protivzakonitoj i nasilničkoj nameri, u noćnim satima i u ilegali, skinu Dražinu tablu, mi ćemo na isti način skinuti svaku Titovu tablu koja je u Srbiji ostala – poručio je u razgovoru za naš list Mirko Čikiriz, zamenik predsednika Pokreta obnove Kraljevine Srbije i državni sekretar u Ministarstvu pravde.

Sukob „četnika” i „partizana” u Kragujevcu, baštinika monarhističke i republikanske ideologije, koji se danima nadgornjavaju na društvenim mrežama, izazvao je ozbiljne turbulencije i u političkom vrhu države. Ko će biti sledeći glavni koalicioni partner Srpske napredne stranke, samo je jedno od pitanja koje je pokrenula odluka kragujevačke skupštine da se Dragoljubu Draži Mihailoviću dodeli ulica na teritoriji četvrtog po veličini grada u zemlji. Možda je to skrivena poruka socijalistima, čije predstavnike u Kragujevcu opominje i stranački šef Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, najavljujući da će njihov „previd” biti uvršćen u dnevni red zasedanja Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije.

 

Autor Brane Kartalović

 

Izvor Politika, 16. novembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u