Tviterov glavni čovek za Bliski istok je britanski oficir za informativno ratovanje

Gordon Makmilan obznanio je svoju ulogu u Sedamdeset sedmoj brigadi na sopstvenom Linkdin profilu

Tviterov „šef uredništva“ za Bliski istok i Afriku je, kako je otkriveno, oficir u jedinici britanske vojske za informaciono ratovanje. Gordon Makmilan obznanio je svoju ulogu u Sedamdeset sedmoj brigadi na sopstvenom Linkdin profilu rečima: „Veoma sam zainteresovan za politiku i međunarodne poslove i služim kao rezervni oficir u Sedamdeset sedmoj brigadi britanske vojske, koja je specijalizovana za ne-smrtonosno sukobljavanje“. Poslednji deo objave je obrisan pošto je ulogu gospodina Makmilana obelodanio portal Bliskoistočno oko (Middle East Eye).

Portal navodi da je Makmilan radio za Tviter tokom šest godina i bio je šef uredništva za Evropu, Bliski istok i Afriku od jula 2016. godine. Njegov javni profil sadrži nekoliko interakcija sa zvaničnim nalogom na Tviteru Sedamdeset sedme brigade koje je učinio privatnim nakon što je bio meta hakovanja u februaru.

Sedamdeset sedma brigada je oformljena u februaru 2015. godine tokom restrukturiranja vojnih jedinica i uključuje XV grupu za psihološke operacije (15 Psychological Operations Group) i Grupu za medijske operacije (Media Operations Group). U to vreme, zvaničnici su rekli novinarima da će koristiti društvene mreže kao što su Fejsbuk i Tviter da „bi se borili u informatičko doba“. Trupe su tu da obezbede „načine za promenu ponašanja kroz upotrebu dinamičnih narativa“ koristeći „najbolje talente iz regularnih snaga i rezerve“.

Armijska rezerva obuhvata dobrovoljce sa skraćenim vremenom angažovanja (part-time volunteers), i među njima su civilni specijalisti, koji obezbeđuju podršku regularnoj armiji najmanje 19 dana godišnje. Na internet sajtu Sedamdeset sedme brigade detaljnije su izloženi zadaci i oni obuhvataju „planiranje informatičkih aktivnosti“ i izvođenje „analize protivnika“ kao i „komuniciranje sa publikom kako bi se uticalo na njenu percepciju“ i stvaranje sredstava „kojima je cilj da se utiče na ponašanje“.

„Naš cilj je da se nosimo sa poteškoćama koje nosi moderno ratovanje koristeći se ne-smrtonosnim sukobljavanjem i legitimnim ne-vojnim sredstvima kao načinima da prilagodimo ponašanje suprotstavljenih snaga i neprijatelja“, navode. „Sedamdeset sedma brigada je činilac promene“.

Ministarstvo odbrane nije potvrdilo tačnu ulogu gospodina Makmilana ali je izjavilo da rezervisti potpisuju „izjavu o sukobu interesa“ (conflict of interest declarations). Jedan od glasnogovornika vojske je izjavio: „Angažujemo specijalističko rezervno osoblje različitih civilnih zanimanja kako bismo iskoristili veštine i iskustvo iskusnih profesionalaca“. „Ne postoji odnos ili dogovor između Sedamdeset sedme brigade i Tvitera, osim korišćenja kao društveno medijske platforme.“

Glasnogovornik iz Tvitera izjavio je Independentu da je u pitanju bila „otvorena, neutralna i nezavisna služba“ i da prilikom pregledavanja službe gospodina Makmilana u armijskoj rezervi nije pronađeno kršenje politike njihove kompanije. „Ne dozvoljavamo da naši servisi sa podacima budu korišćeni za nadgledanje ili na bilo koji drugi način koji nije saglasan sa očekivanjima ljudi o privatnosti“, navodi se u ovoj izjavi.

„Zaposleni koji su angažovani u vankompanijskim dobrovoljnim aktivnostima ohrabruju se da to čine ukoliko pokažu da su te aktivnosti saglasne sa smernicama naše kompanije“. „Proaktivno objavljujemo sve tvitove i naloge koji se odnose na strane informacione operacije na servisu koje se obavljaju uz podršku države – bez obzira odakle potiču“.

 

Autorka Lizi Dirden

 

Preveo Miloš Milojević

 

Izvor Independent, 30. septembar 2019./Stanje stvari, 16. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u