Ministar pravde SAD: Sudovi ilegalno sabotiraju Trampa, ugrožen je princip podele vlasti

„Oni su sami sebi prisvojili ulogu glavnih arbitara u sporovima oko podele vlasti između Kongresa i predsednika“, istakao je

Američki državni tužilac Vilijam Bar optužio je predstavnički (donji) dom Kongresa SAD i deo sudske vlasti da nezakonito osporavaju i blokiraju vlast šefa države Donalda Trampa. Bar je pritom prvo ukazao da su tvorci američkog ustava želeli da uspostave ravnopravnost i nezavisnost sve tri grane vlasti, ali da je – nakon afere Votergejt i iznuđene ostavke Ričarda Niksona – počela ofanziva zakonodavne na izvršnu vlast na čijem je čelu predsednika SAD.

U nastavku je precizirao: „U poslednje vreme čak se promenio karakter borbe između Bele kuće i Kongresa SAD. Oponenti predsednika Trampa pokušavaju čak da sabotiraju funkcionisanje administracije. Trampovi protivnici govore i o `otporu` kao da se radi o okupacionoj vlasti. Drugim rečima: ne smatraju sebe lojalnom opozicijom, već učesnicima `rata` i spremni su da koriste sva sredstva samo da (Trampu) nanesu štetu“.

Po njegovim rečima, rad Bele kuće podrivaju i neki američki sudovi: „Takvi sudovi su sami sebi prisvojili ulogu glavnih arbitara u sporovima oko podele vlasti između Kongresa i predsednika države. Čak su uzurpirali predsednikova ovlašćenja. Na primer: u oblasti imigracione politike. Takvi sudovi su već suspendovali važenje nekih Trampovih ukaza“.

Bar je dodatno ukazao: „Bezmalo sve važne političke odluke Trampove administracije odmah blokiraju neki niži sudovi. Sa time se nije suočavao ni jedan predsednik SAD. Zaljuljala se naša doktrina podele vlasti“.

Nekoliko sati ranije je diplomata u Ambasadi SAD u Kijevu, Dejvid Holms, ustvrdio da je Tramp lično vršio pritisak na Ukrajinu da povede istragu protiv bivšeg potpredsjednika Džozefa Bajdena i njegovog sina Hantera. Holms je u iskazu pred Predstavničkim domom o opozivu američkog predsednika rekao da Trampa uopšte nije zanimala Ukrajina, već samo njegova eventualna politička dobit, piše Gardijan.

 

Naslovna fotografija: Vox

 

Izvor Fakti, 17. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u