Iran zbog protesta ukinuo internet, Revolucionarna garda upozorava demonstrante

„Ukoliko bude potrebno, preduzećemo odlučnu i revolucionarnu akciju protiv namera narušavanja mira i bezbednosti“, navodi se u saopštenju

Iranska Revolucionarna garda upozorila je danas demonstrante da će preduzeti odlučnu akciju ukoliko se ne smire neredi na protestima zbog povećanja cene benzina. „Ukoliko bude potrebno, preduzećemo odlučnu i revolucionarnu akciju protiv namera narušavanja mira i bezbednosti“, navodi se u saopštenju Revolucionarne garde.

Protesti zbog povećanja cene goriva od petka su se proširili na oko 100 gradova u Iranu. Iranski državni mediji javljaju da je zapaljeno najmanje 100 banaka i na desetine objekata i automobila. Razmere nereda nisu poznate jer su vlasti ukinule internet.

Ovo su najozbiljniji neredi od kraja 2017. godine, kada su u protestima zbog lošeg životnog standarda poginule 22 osobe. Vrhovni vođa Irana ajatolah Ali Hamnei podržao je u nedelju odluku vlade te zemlje da povisi cenu benzina za 50 odsto i nazvao demonstrante „razbojnicima“ koje su strani neprijatelji gurnuli u nasilje, preneo je Tanjug.

On je u televizijskom obraćanju rekao povodom protesta da je nekoliko osoba ubijeno, a da je nekoliko mesta uništeno. „Banke ne pale ljudi, već razbojnici“, rekao je Hamnei. Govoreći o povećanju cene benzina, koji je u Iranu i dalje najjeftiniji na svetu i koji s novim poskupljenjem košta 13 centi po litru, odnosno 50 centi po galonu, on je kazao da ga podržava.

Učesnicima protesta poručio je da budu svesni šta sa sobom nose nasilne demonstracije. „Takve ilegalne akcije neće rešiti nijedan problem. Nedostatak bezbednosti najveća je šteta za svaku zemlju i društvo. To je ono što se traži“, rekao je Hamnei.

 

Naslovna fotografija: reason.com

 

Izvor Sputnjik, 18. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u