Savet EU raspravlja o francuskom modelu proširenja

Ministri danas ponovo razgovaraju o toj temi, a ovog puta pred sobom imaju i nešto konkretnije ideje Francuske

U Briselu će se pred Savetom za opšte poslove Evropske unije naći predlog Francuske o reformi politike proširenja. Ministri će prvi put razmotriti taj predlog koji se danima tumači i vagaju njegove dobre i loše strane po zemlje Zapadnog Balkana.

Pre mesec dana je na sastanku ministara došlo do neke vrste blokade u politici proširenja ne samo zato što nije bilo odluke o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, nego zbog odsustva zajedničkog stava o tome kako taj proces treba da se nastavi. Ministri danas ponovo razgovaraju o toj temi, a ovog puta pred sobom imaju i nešto konkretnije ideje Francuske koja je već dugo unazad zagovarala da je reforma politike neophodna. Francuski neformalni papir sa mnogo nepoznanica i otvorenih pitanja je pred ministrima i to će biti jedna tema o kojoj će se razgovarati.

Očekuje se da bez nekih konkretnih odluka ipak dođe do zajedničkog stava o tome kako nastaviti politiku proširenja u svetlu blokade za Severnu Makedoniju i Albaniju. Ovog puta ne treba očekivati odluke o otvaranju pregovora, jer to nije na dnevnom redu. Na dnevnom redu je rasprava o načinima da se reformiše politika proširenja. To je priprema puta da se takva odluka o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom donese na proleće i da se dođe do novog zajedničkog stava. Mnoge zemlje ne misle da je potrebna reforma dosadašnje metode politike proširenja, odnosno da u njoj već postoje potrebni mehanizmi. Oni će insistirati da se rasprava o reformi te politike ne iskoristi za neku vrstu skretanja ka alternativama i razvodnjavanju krajnjeg cilja, a to je članstvo u EU.

Treba očekivati da će se ići ka nekoj vrsti kompromisa u paralelnom pristupu – sa jedne strane da se otvori razgovor o reformi politike proširenja, ali da to ne bude uslov da se ono nastavi sa zemljama koje već pregovaraju kao što se Srbija i Crna Gora ili da se na proleće otvore pregovori sa Skopljem i Tiranom. Očekuje se da će ministri od Evropske komisije zatražiti da početkom sledeće godine pripremi i predstavi izveštaj na koji način popraviti politiku i proces pristupanja novih čanica da bi o tome odluke mogle da se donose u februaru i martu sledeće godine.

 

Izvor RTS, 19. novembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u