Zagreb najavljuje blokadu Srbije na evropskom putu

Među najglasnijima o blokadi su bili hrvatski premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Goran Jandroković

Zvaničnici iz Zagreba iskoristili su učešće u „Koloni sećanja“ u Vukovaru da ponovo iznesu niz optužbi na račun Srbije i zaprete novim uslovima i blokadama na našem evropskom putu. Među najglasnijima su bili hrvatski premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Goran Jandroković, koji tvrde da ne postoji politička volja u Srbiji da se dostave podaci o nestalima i zahtevaju da Beograd otvori arhive.

Na pitanje da li će Zagreb, koji od 1. januara preuzima predsedavanje EU, blokirati pristupne pregovore Srbije, Plenković je uzvratio da je „put Srbije u EU i ovako i onako striktan, pun uslova“: Pristupanja EU će biti dug proces. Jandroković je upozorio da je Hrvatska članica EU i da „postoje mehanizmi kojima može da se posluži kada se radi o pregovaranju bilo koje države koja pretendira ući u članstvo EU“:

„Aktuelna politika Srbije nije dobra i ne koristi poverenju na ovim prostorima niti poboljšanju odnosa dveju država. Hrvatska je bila žrtva velikosrpske agresije i da nije bilo Miloševićeve politike ratovi se ne bi događali i ne bi bilo velikosrpske agresije na Hrvatsku.“ Na poruke zvaničnika iz Zagreba reagovala je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja je uzvratila da je „proces pristupanja Srbije EU dug, između ostalog, i zato što put Hrvatske u EU nije bio duži i zahtevniji“:

„Zato je EU, poučena iskustvom, kako njeni predstavnici i kažu, pooštrila kriterijume. Da je proces pristupanja Hrvatske bio duži i zahtevniji, možda bi vladavina prava i prava Srba u Hrvatskoj bila bolja, možda bi i životni standard bio viši, i ne bi toliko ljudi odlazilo iz Hrvatske.“

U Zagrebu, inače, u sredu počinje Kongres Evropske narodne partije (EPP), sa kog se očekuju poruke ohrabrenja za region Zapadnog Balkana, a na kojem će Donald Tusk biti izabran za predsednika. Međutim, posle izjava hrvatskih zvaničnika poslednjih dana, koje su dodatno zategle odnose sa Srbijom i dovele do odustajanja predsednika Aleksandra Vučića da dođe na kongres – postavlja se pitanje koliko su iskrene tvrdnje da će Hrvatska držati politiku proširenja visoko u agendi svog predsedavanja EU.

Predsednik Odbora za spoljnu politiku Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister poručio je u ponedeljak da „stabilnost Zapadnog Balkana znači i stabilnost čitave Evrope“: – To je i u našem interesu. Utoliko je važnije da Hrvatska, u dogovoru s Nemačkom, koja će nakon nje predsedavati Savetom EU, posebnu pažnju posvetiti upravo tom regionu – rekao je Mekalister, i dodao da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju otvorenu perspektivu učlanjenja.

Komemoracija u Vukovaru počela je skupom u dvorištu bolnice, a nastavljena kolonom sećanja gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata. U koloni sećanja učestvovalo je nekoliko desetina hiljada, a prema policijskim podacima nije bilo isticanja simbola koji pripadaju prošlosti. U Vukovaru je bio i ceo hrvatski državni vrh, ali i selektor hrvatske fudbalske reprezentacije Zlatko Dalić.

Kandidat za predsednika i bivši premijer, Zoran Milanović, nije bio u „Koloni sećanja“, ali je prethodno položio venac na Memorijalnom groblju. U „Koloni“ nije bio ni predsednik SDSS, Milorad Pupovac, koji je u nedelju položio venac na Memorijalnom groblju.

KOLINDA PONOVO U „ZENGAMA“
Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović u ponedeljak u Vukovaru nije davala „zapaljive“ izjave, ali se i ove godine pojavila u „zengama“, kakve su tokom rata nosili „hrvatski branitelji“. Reč je o poludubokim žutim cipelama, koje proizvodi fabrika „Borovo“. Bojan Glavašević, iz Vukovara, poslanik u hrvatskom parlamentu, postupke aktuelne predsednice nazvao je „licemernim i vrednim prezira“:

„Ona nema nikakvo pravo da govori o Vukovaru. Neophodno je čuvati se trgovaca mržnjom, koji tom traumom žele da manipulišu i iskoriste je za ličnu korist, poput Kolinde Grabar Kitarović. Prvi put u Vukovaru pojavila se tek kad joj je to koristilo, u kampanji 2014.“

OPET BI DA LOME ĆIRILIČKE TABLE
Vukovarski veteran Zvonimir Kološnjaj Roda, koji je osuđen na tri godine uslovno zbog skidanja ćiriličkih tabli, kaže da bi ih ponovo lomio ukoliko bi bile postavljene: „Ako sam mogao stati pred srpske tenkove, pucati, mogu stati i pred ćiriličke ploče i ponovno razbijati. Ja sam ovu državu stvarao na svojoj krvi, ne želim da mi neko nameće nešto što nije naše – zapretio je Kološnjaj.

 

Izvor Večernje novosti, 19. novembar 2019.

Pratite nas na YouTube-u