Izraelski avioni napali ciljeve u Siriji, Moskva osuđuje

Moskva smatra da su vazdušni napadi koje su izvele izraelske vazduhoplovne snage na teritoriju Sirije pogrešan potez

Izraelska vojska je saopštila da je napala desetine ciljeva u Siriji, prenosi list Harec. „Izraelska armija saopštila je u sredu da je napala mnogo ciljeva koji pripadaju iranskim snagama Kuds i vojsci Bašara el Asada u Siriji“, piše list. „Napad je izvršen kao odgovor na raketiranje Izraela od strane iranskih snaga u Siriji, čiji je cilj bio napad na izraelsku teritoriju“, saopštila je armija, prenosi list.

​U saopštenju vojske se navodi da su napadi izvršeni na oko 20 ciljeva, od kojih je više od polovine pripadalo iranskim snagama. Jedan od ciljeva bila je zgrada u blizini aerodroma u Damasku, u kojoj se, navodno, nalazi sedište Kuds. Tvrdi se da je izraelske snage namerno nisu potpuno uništile.

 

Pres-služba izraelske vojske javila je ranije da je vojska presekla lansiranje četiri rakete na izraelskoj teritoriji iz Sirije.​Tokom noći u Damasku su odjeknule eksplozije, a sirijska državna televizija je saopštila da je protivvazdušna odbrana (PVO) odbila napad na glavni grad i okolinu.

Sirijska agencija SANA je, pozivajući se na izvor u Ministarstvu odbrane ove zemlje, javila da su sirijski sistemi za protivvazdušnu odbranu uništili nekoliko raketa u okolini Damaska.

 

„Izraelski vojni avioni su sa teritorije Golanske visoravni i libanskog grada Mardžajun lansirali nekoliko raketa u pravcu Damaska“, navodi se u saopštenju. Agencija ističe da su sirijska „sredstva PVO uspela da presretnu ove rakete i unište većinu pre nego što su došle do svojih ciljeva“.

 

Izvor Sputnjik, 20. novembar 2019.

 

OSUDA MOSKVE
Moskva smatra da su vazdušni napadi koje su izvele izraelske vazduhoplovne snage na teritoriju Sirije pogrešan potez, izjavio je novinarima specijalni predstavnik predsednika Rusije za Bliski istok i afričke zemlje i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov.

„Napad na teritoriju suverene zemlje u suprotnosti je sa međunarodnim pravom i dovodi do eskalacije napetosti koja nikome nije potrebna. To je pogrešno“, rekao je Bogdanov novinarima. On je istakao da Ministarstvo spoljnih poslova razjašnjava sve okolnosti incidenta i da se o ovom pitanju nalazi u kontaktu sa uključenim stranama.

 

Ranije je pres-služba izraelske vojske saopštila da je presrela lansiranje četiri rakete na izraelsku teritoriju iz Sirije. Kasnije je objavljeno da su u Damasku odjeknule eksplozije, a sirijska državna televizija je javila da protivvazdušna odbrana odbija napad na glavni grad i okolinu. U saopštenju izraelske vojske je istaknuto da su napadi izvršeni na dvadesetak ciljeva, od kojih je više od polovine pripadalo iranskim snagama.

Jedan od ciljeva bila je zgrada u blizini aerodroma u Damasku, u kojoj se navodno nalazi sedište iranskih Kudsa (jedinice Iranske revolucionarne garde). Nakon toga je premijer Izraela Benjamin Netanijahu izjavio da je noćni napad na iranske objekte u Siriji bio odgovor na raketiranje izraelske teritorije i dodao da vlasti nastavljaju da obezbeđuju zemlju.

 

Naslovna fotografija: debkafile

 

Izvor Sputnjik, 20. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u