Okrugli sto u Jerusalimu: O stradanju Srba i Jevreja mora da se govori sve glasnije

O stradanjima dvaju naroda, čije je zajedničko stratište bio i Jasenovac, mora da se govori, i to sve glasnije, zajednička je ocena učesnika

Akademski okrugli sto o srpsko-jevrejskim odnosima održan je u utorak u Jerusalimu, Organizatori skupa su Centar za kontraobaveštajne studije iz Tel Aviva, INIS – Centar za nacionalnu međunarodnu bezbednost, Centar za društvenu stabilnost iz Novog Sada i Arhiv Vojvodine su organizovali Akademski okrugli sto o srpsko izraelskim vezama, sa izlaganjima o stradanju Srba i Jevreja i razvoj kulture sećanja. Okupio je ugledne stručnjake iz dve države, ali i iz Italije, SAD i Nemačke, i premašio očekivanja, ali se na tome ne sme stati.

O stradanjima dvaju naroda, čije je zajedničko stratište bio i Jasenovac, mora da se govori, i to sve glasnije, zajednička je ocena učesnika okruglog stola koji je vodio istoričar Nemanja Starović. Izlaganja učesnika najviše su bila posvećena upravo Jasenovcu. Sumirajući domete ovog skupa, profesor dr Darko Tanasković rekao je da se ova konferencija, izvan svih očekivanja, pretvorila u vrlo spontan, živ i sadržajan razgovor stručnjaka iz nekoliko zemalja.

– Prisustvovali su i preživeli logoraši iz Jasenovca, ali i mladi koji širom sveta uočavaju da je skrivanje i relativizovanje jasenovačke istine, kao integralnog dela Holokausta, nešto što mora da bude sprečeno zarad zajedničke sadašnjosti i budućnosti. Učestvovali su izuzetno kompetentni i posvećeni stručnjaci, i zato mislim da je dobro što ovaj skup nije organizovan kao naučna konferencija, jer Jasenovac je tema iznad svake nauke, teorijskih i metodoloških razlika – kazao je prof. dr Tanasković.

Vodeći čovek Centra za kontraobaveštajne studije iz Herclija u blizini Tel Aviva, Šaul Šajn, ukazao je na značaj organizovanja ovakvih skupova, jer generacije koje dolaze ne znaju dovoljno o tome šta je Holokaust i da se uopšte desio u Hrvatskoj.

– Osim konferencija, na usađivanju u svest mladih potrebe za negovanjem sećanja treba koristiti i filmove, knjige i sve moguće platforme. Tako će učvrstiti potrebu za prenošenjem istine o zločinima u Jasenovcu s generacije na generaciju, ali tako da oni ta sećanja doživljavaju kao relevantna – zaključio je Šejn.

Profesor dr Lea Ganora iz Izraela osvrnula se na primer knjige Erika Milera, koji je opisao svoje stradanje u Jasenovcu, posvetivši tu knjigu svom sinu, da bi ga upoznao i obavezao da sačuva sećanje na te događaje. Pročitavši knjigu, Milerov sin je doživeo srčani udar, ali je preživeo, i spoznao koliko je važno negovati sećanje na stradalnike.

– Amerikanci gotovo ništa ne znaju o Jasenovcu ni danas, 80 godina od početka Drugog svetskog rata – rekao je istoričar Rob Mekormik. On je i profesor Univerziteta Južna Karolina i autor knjige Vatikan i pacovski kanali, u kojoj je opisao kako je Vatikan pomagao zločincu Andriji Artukoviću da pobegne u emigraciju preko Švajcarske i Irske u SAD, i kako je slučaj njegovog izručenja Jugoslaviji najduži u istoriji američkog pravosuđa.

Italijanska grofica Viskonti ispričala je da je, posećujući logor Dahau, videla mape na osnovu kojih je, kao i posetom obnovljenim barakama u kojima su bili logoraši, posetiocu pružena prilika da stekne kompletan utisak o tim užasnim događajima.

– Kada sam posetila Jasenovac, koji je proglašen memorijalnim parkom, zatekla sam prelepu prirodu, ptice koje pevaju, cveće, i samo jednu malu ploču na kojoj piše da je reč o radnom logoru. Tekst nije preveden čak ni na engleski jezik. Osvrnuvši se naokolo, ugledala sam travom obrasla brdašca. Tek kasnije sam shvatila da su to masovne grobnice i zainteresovala sam se da istražim događaje u Jasenovcu – rekla je Viskontijeva, uz poruku da se nikako ne sme dozvoliti da se jasenovačke žrtve tim ignorisanjem dodatno povređuju.

Sličnu poruku uputio je i nemački istraživač Markus Goldbah. Na skupu su govorili i profesor dr Dragan Simeunović i Savo Manojlović iz beogradskog Instituta za uporedno pravo, nemački istoričar Vladimir Umeljić, kao i Beri Lituči iz SAD, autor knjige Jasenovac i Holokaust u Jugoslaviji.O stradanjima u Jasenovcu svedočili su preživeli logoraši Jelena Buhač Rafojčić, Smilja Tišma, Gojko Rončević i Antun Miletić. U kulturno-umetničkom programu učestvovale su operska diva Jadranka Jovanović i glumice Vjera Mujović i Ana Sofrenović.

GRAJF U BOLNICI
Većina učesnika okruglog stola isticala je značaj doprinosa vodećeg izraelskog istoričara prof. dr Gideona Grajfa, koji je svojom trilogijom o Jasenovcu mnogo doprineo tome da se ponovo pokrene pitanje utvrđivanja istine o Jasenovcu. Grajf je trebalo da predsedava ovom skupu, ali se razboleo i oporavlja se u bolnici. Njegovi saradnici očekuju da će se ubrzo vratiti svojim obavezama.

SARADNjA SA CENTROM „JAD VAŠEM“
Delegacija Srbije, koju su predvodili dr Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine, prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, i ambasador Srbije u Tel Avivu Milutin Stanojević sa saradnicima, posetili su u utorak Memorijalno-dokumentacioni istraživački centar „Jad Vašem“ u Jerusalimu. Dogovorena je saradnja između Centra i srpskih institucija.

 

Autorka Jovanka Simić

 

Naslovna fotografija: Arhiva NS

 

Izvor Večernje novosti, 19. novembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u