U BiH postignut „kompromis“, Dodik i opozicija različito o značenju

Milorad Dodik je naglasio da sada ovo dovodi Republiku Srpsku u poziciju onoga što Srbija ima i da je uvek okvir Srpske bio da prati Srbiju

Predsjedništvo BiH je na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu donijelo odluku o imenovanju Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Odluka o imenovanju Tegeltije biće dostavljena u dalju proceduru Komisiji za pripremu izbora Savjeta ministara Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

 

U saopštenju iz Predsjedništva BiH navodi se da je donesena odluka da će u NATO sjedište u Briselu biti dostavljen dokument Program reformi BiH.

– Dokument će biti dostavljen dan nakon što Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdi imenovanje predsjedavajućeg i ministara u Savjetu ministara – naglašava se u saopštenju. Zoran Tegeltija, kandidat SNSD-a za ovu poziciju, rođen je u Mrkonjić Gradu 1961. godine. Doktor je ekonomskih nauka.

Bio je zaposlen, između ostalog, u Rafineriji nafte, Poreskoj upravi i Republičkoj upravi carina Republike Srpske. Na mjesto načelnika opštine Mrkonjić Grad izabran je 2004. godine i 2008. godine. Za ministra finansija Republike Srpske izabran je 2010. godine u Vladi premijera Aleksandra Džombića. Mandat obnavlja 2013. godine, u Vladi koju je vodila Željka Cvijanović, sve do 2018. kada je ponovo osvojio mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

 

Izvor RTRS, 19. novembar 2019.

 

VUČIĆ ČESTITAO DODIKU NA KOMPROMISU
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Beogradu se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Predsjednik Srbije Dodiku je čestitao na kompromisu postignutim s partnerima u BiH.

– Čestitam Dodiku na kompromisu koji je postigao s partnerima u BiH. Odličan sastanak u Beogradu – objavio je Vučić na instagram profilu. Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da je o detaljima današnje sjednice Predsjedništva BiH upoznao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je čestitao postignuti dogovor.

– Dolazim sa sastanka u Sarajevu i upoznao sam Vučića o detaljima – rekao je novinarima Dodik, osvrćući se na današnju sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj je Zoran Tegeltija imenovan za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

On je napomenuo da je Srbiji važno da se u regionu održava stabilnost i mir, te ocijenio da je u tom pogledu veoma dobro i jasno Vučićevo reagovanje. Dodik je rekao ranije da je predsjednik Srbije mnogo pomogao Srpskoj i srpskom narodu u mnogim pitanjima, te da razumije procese i odnose u BiH.

 

Izvor RTRS, 19. novembar 2019.

 

DODIK: DOKUMENT NE PODRAZUMEVA ČLANSTVO U NATO
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je večeras da dokument Program reformi BiH koji je danas usvojilo Predsedništvo BiH ne prejudicira članstvo BiH u NATO, niti narušava vojnu neutralnost.

Komentarišući optužbe SDS i PDP da je reč o izdaji i da BiH ide ka NATO-u, Dodik je rekao da bi oni trebalo da krenu još od onoga što je govorio Vuk Karadžić, koji je podučavao pismenosti, „piši kao što se govoriš, čitaj kao što je napisano“. Dodik je naglasio da na prvoj strani dokumenta piše da ne prejudicira članstvo u NATO.

„Ovo nije dokument koji prejudicira članstvo u NATO, nego se čak otvoreno kaže da su to reforme koje ne prejudiciraju članstvo, da je za svaku vrstu i kretanje ka članstvu potrebna nova odluka Predsedništva i Parlamentarne skupštine, te da će se odluka donositi u skladu sa stavovima svih organa vlasti. Prema tome, to je jedan novi kvalitet“, rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On je naveo da se u ovom dokumentu nalazi nekoliko bitnih stvari, a jedna od njih koja je značajna za Republiku Srpsku predviđa da se smanji broj pripadnika Oružanih snaga u profesionalnom radu, čime bi se smanjili troškovi. Dodik je podsetio da je ranije u BiH bošnjačka strana insistirala da se donese Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) i da je to uslov za imenovanje kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara.

„Mi smo doneli dokument koji se zove reformske aktivnosti BiH i zato bi bilo dobro da oni koji to kritikuju pročitaju šta tamo piše i kako piše, a onda da govore“, poručio je Dodik. On je istakao da je, posle dugih razgovora, pronađen neki dogovor s ciljem da se stvore uslovi da se imenuje predsedavajući Saveta ministara, što je i urađeno.

„Ja razumem ove iz SDS-a i PDP-a. Mislim da bi trebalo malo da prestanu da se ljute, vidim da su bijesni, razujem to zato što su oni dugo neopravdano sedili na mjestu u organima vlasti BiH, a ovim se ruši njihova privilegija i pokušaji da urade mnogo šta što nije u skladu sa stavovima Narodne skupštine Republike Srpske“, kaže Dodik.

On je naglasio da nigde nije urušen princip vojne neutralnosti koji je Republika Srpska usvojila u Narodnoj skupštini i pozvao SDS i PDP da pokažu gde piše da je to dovedeno u pitanje. On je najavio da će o tome detaljno informisati Vladu Srpske.

Dodik je naglasio da sada ovo dovodi Republiku Srpsku u poziciju onoga što Srbija ima i da je uvek okvir Srpske bio da prati Srbiju, koja je, takođe, vojno neutralna. „Mi ćemo pratiti sve oblike saradnje koje Srbija ima s NATO. Možemo da sarađujemo i uvek smo govorili da možemo da sarađujemo, ali da ne želimo da damo bilo kakav doprinos tome da se krećemo ka integraciji u NATO“, ponovio je Dodik.

Dodik rekao da je siguran da će i sam NATO najbolje protumačiti ovaj dokument te da bi možda bilo najbolje da SDS i PDP sačekaju i vide na koji će način sam NATO oceniti ovaj dokument. Komentarišući izjavu bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića da ovim dokumentom niko nije dobio, niti izgubio, Dodik je rekao da će ovih dana biti razgovarano o tome.

„Šta je ko dobio ili izgubio, to je neka druga tema. Mislim da je to dio nekog kompromisa. Neke stvari su naprosto morale ovoliko dugo da traju da bi se došlo do toga“, rekao Dodik. Na pitanje hoće li nakon ovoga BiH krenuti napred, Dodik je rekao da se ništa dramatično nije desilo, da je normalno formiranje vlasti nakon izbora svuda u svetu, samo je u BiH od toga napravljeno čudo.

„A sada se pravi čudo i od toga ako se formira vlast. Mnogo je nejasnih pitanja i problema i nedogovorenih politika, ali mislim da se tu neće ništa posebno desiti“, dodao je on.

On je istakao da treba da se radi na evropskim integracijama, te podsetio na prijedlog Francuske koji govori o sedam brzina i poglavlja. Dodik je ocenio da je taj predlog uneo još više zabune u proces pridruživanja, ali da je dobra vest da je konačno Evropska komisija odredila komesara za proširenje koji će se tim pitanjima baviti.

Dodik kaže da BiH ima nekoliko konkretnih projekata za koje misli da nikome nisu problem, kao što je autoput Beograd – Sarajevo, na čemu treba da radi novi Savet ministara. On je napomenuo da BiH nema usvojen budžet u tekućoj godini i da još nisu obavljene pripreme za onaj za iduću godinu, te dodao da su to pitanja kojima se tek trebati baviti.

 

Izvor Srna/Fakti, 19. novembar 2019.

 

BORENOVIĆ: DODIK JE NAJVEĆA PREVARA
„Milorad Dodik je najveća prevara u istoriji Republike Srpske“, kazao je predsjednik PDP Branislav Borenović. On je rekao da je Dodik danas prihvatanjem ANP-a odredio put BiH u NATO savez .

„Ovim je Dodik pogazio ne samo skupštinsku deklaraciju o vojnoj neutralnosti nego i srpski narod i Narodnu skupštinu“, kazao je Borenović, naglašavajući da je „Milorad Dodik čovjek opasnih namjera i najveća prevara u istoriji Republike Srpske“.

Dodik je pokazao pravo lice – da je čovjek koji je spreman da pogazi vlastiti narod i NSRS. Predsjedništvo BiH je danas postiglo dogovor da se Godišnji nacionalni plan (ANP) za članstvo u NATO pošalje u Brisel i da se imenuje Zoran Tegeltija za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

 

Izvor BNTV, 19. novembar 2019.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u