Zeman: NATO može izaći iz „kliničke smrti“ ako odustane od „zastrašivanja Rusije“

Iz „kliničke smrti“ bi NATO, rekao je Zeman, mogao da se izvuče ako odustane od „strategije zastrašivanja Rusije“ što čini na svom istočnom krilu

Predsednik Češke Miloš Zeman upozorio je u Pragu da treba ozbiljno shvatiti ocenu predsednika Francuske Emanuela Makrona da je NATO „u stanju kliničke smrti“.

Iz „kliničke smrti“ bi NATO, rekao je Zeman, mogao da se izvuče ako odustane od „strategije zastrašivanja Rusije“ što čini na svom istočnom krilu, i ako bi krenuo protiv pravog, ako ne i svog jedinog neprijatelja – međunarodnog terorizma.

„NATO je zasnovan na principu uglavnom potencijalnog sukoba zemalja, na zastrašivanju – kao što vidimo u baltičkim zemljama“ kazao je Zeman na savetovanju Komande Armije Češke. Ocenio je da je „međunarodni terorizam glavni i pravi, ako ne i jedini neprijatelj“ NATO-a čija je struktura „okoštala“ što dovodi do toga da se pojavljuju i predlozi za povlačenje iz Avganistana, rekao je Zeman i najavio da će se na predstojećem samitu NATO, u Londonu, usprotiviti tim zahtevima.

„Povlačenjem iz Avganistana „ne samo da bi smo obezvredili žrtve naših vojnika, već bi to bio kukavičluk koji bi imao nesagledive posledice: talibani bi zavladali celom teritorijom Avganistana, likvidirali bi vladu i pretvorili Avganistan u terorističku bazu, što je uostalom Avganistan pre 2001. godine i bio“, rekao je Zeman.

Dodao je da je Avganistan najveći proizvođač opijuma na svetu, te bi ta „teroristička baza“ imala dovoljno novca za diverzije. Zeman je podsetio da je 2001. godine rekao: „S teroristima se ne pregovara, s teroristima se ratuje“ i dodao da „ta rečenica važi i danas“.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/David W Cerny

 

Izvor Beta/NSPM, 20. novembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u