Bugarska novinarka: Oružje iz Krušika korišćeno u Donbasu

Tvrdi se da je to oružje proizvedeno u fabrici oružja Krušik, u Valjevu, te da je izvoznik bila privatna srpska kompanija GIM

Međunarodni istraživački portal Armswatch objavio je saznanja o navodnom pojavljivanju novih dokaza da je ukrajinska vojska koristila krijumčareno oružje iz Srbije u ratu protiv proruskih pobunjenika u Donbasu, na istoku te države.

„Iako Srbija zvanično nije izvozila oružje u Ukrajinu od početka oružanog sukoba između Ukrajine i samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR), izgleda da je srpsko oružje proizvedeno 2016. godine ukrajinska vojska koristila u ratu u Donbasu“, navodi se u istraživanju Armswatch.

Tvrdi se takođe da je to oružje proizvedeno u fabrici oružja Krušik, u Valjevu, te da je izvoznik bila privatna srpska kompanija GIM. Tu firmu je, kako je ranije pisao Armswatch pozivajući se na pismo GIM-a upućeno Krušiku, predstavljao Branko Stefanović, otac srpskog ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Autorka teksta Srpsko oružje prodavano Ukrajini: dokazi o prokrijumčarenim granatama korišćenim protiv Donbasa je bugarska istraživačka novinarka Dilijana Gajtandžijeva koja je na portalu Armswatch ranije pisala o navodnoj umešanosti Branka Stefanovića, u prodaju naoružanja proizvedenog u Krušiku.

Tekst Armswatch-a o oružju iz Srbije na ratištu u Donbasu ilustrovan je brojnim fotografijama koje je 9. novembra objavilo Ministarstvo odbrane samoproglašene DNR. Na jednoj od njih je prikazana je minobacačka mina M73 HE KV, kalibra 60 milimetara, proizvedena u Srbiji. Nju je, kako se navodi, ispalila ukrajinska vojska, ali nije eksplodirala, a pronašli su je vojnici DNR u Donbasu.

DRUGI SLUČAJEVI
To nije prvi dokumentovani slučaj da ukrajinska vojska koristi srpske minobacačke mine, piše ovaj portal. Prema dokumentaciji do koje je došao Armswatch, tokom 2016. godine, tri strane vlade su naručile i nabavile mine M73HE proizvedene u srpskoj fabrici oružja Krušik – vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Saudijska Arabija, prema javno dostupnim podacima, zvanično ne izvozi oružje u Ukrajinu. Američka vlada je zvanično odobrila izvoz oružja u Ukrajinu, ali godinu dana kasnije, u decembru 2017, piše Armswatch.

UAE, međutim, prema ukrajinskim podacima, izvoze oružje u tu zemlju, navodi se u tekstu. Ukrajina i UAE potpisali su 24. februara 2015. u Abu Dabiju vojni sporazum koji je, po rečima tadašnjeg predsednika Petra Porošenka, trebalo da ojača odbrambene sposobnosti Ukrajine.

Posle potpisivanja sporazuma, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova, Anton Gerašneko, je objavio da ta saradnja podrazumeva da će UAE „snabdevati Ukrajinu određenim tipom oružja i vojne opreme“ ali da, kako je dodao, „vrste i količine isporuka nisu za objavljivanje na Fejsbuku“ .

On je naglasio i da se Arapi, za razliku od Evropljana i Amerikanaca, ne plaše Putinovih pretnji otpočinjanjem trećeg svetskog rata u slučaju isporuka oružja i municije Ukrajini. Dokumenti otkrivaju da su 2016. UAE nabavili ukupno 120.000 komada minobacačkih granata proizvedenih u Krušiku, a među njima i 60 mm M73 HE minobacačke mine kakve su pronađene u Donbasu, navodi Armswatch.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 21. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u