Ružić: Novi propisi o referendumu su samo usklađivanje sa Ustavom

On je ukazao da je Ustav najviši pravni akt i da u njemu piše da je referendumska odluka validna ako glasa većina izašlih birača

Ustav je najviši pravni akt i u njemu piše da je referendumska odluka validna ako glasa većina izašlih birača, kaže za RTS ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić. Javna rasprava o izmenjenim propisima o referendumu i narodnoj inicijativi, prema kojima je referendum važeći bez obzira na to koliko građana u njemu učestvuje, počela je pre gotovo mesec dana i završava se sutra.

Povodom zamerke u javnosti da manja izlaznost i blaži kriterijumi olakšavaju eventualnu odluku o konačnom statusu Kosova i Metohije, Branko Ružić kaže da nema potrebe za politizacijom takve teme. Radi se redovnom poslu i reformi javne uprave, istakao je ministar gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Ukazuje da je Ustav najviši pravni akt i da u njemu piše da je referendumska odluka validna ako glasa većina izašlih birača. Ovo je samo usklađivanje zakona, koji je donet 1994. godine, sa Ustavom i nema intencija vezanih za bilo koju političku temu, naglasio je Ružić. „Radi se o dva demokratska mehanizma koji treba da se podastru građanima, da ga koriste za mesne samodoprinose, za odluke o vodovodu, kanalizaciji“, zaključio je Ružić.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub 

 

Izvor RTS, 21. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u