Vučić: Snimak nisu napravile naše službe

„Narednih nekoliko dana uslediće oštre akcije koje će biti uočljive javnosti”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost sa jednom tačkom dnevnog reda obaveštajno delovanje protiv Srbije i neophodnost preduzimanja mera kontraobaveštajne zaštite naše zemlje u budućnosti i jačanje kapaciteta odbrane Srbije od takvih aktivnosti.

„Mi smo kao zemlja suočeni već dugi niz godina sa izrazito ofanzivnim delovanjem različitih obaveštajnih službi na teritoriji Srbije i to bismo mogli da podelimo u dve grupe najrazvijenijih zemalja sveta i grupu regionalnih zemalja koje imaju izražen interes na teritoriji Srbije i svoje obaveštajno delovanje rade u punom kapacitetu a usmereno je protiv interesa Srbije”, rekao je Vučić novinarima, prenosi Tanjug.

DOKUMENTOVANI KONTAKTI KLEBANA SA PRIPADNICIMA VS
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je snimak, na kojem se vidi kako ruski obaveštajac Georgij Kleban daje novac srpskom obaveštajcu, napravljen 24. decembra 2018. godine, a da ga nije sačinila naša služba VBA, ali da je bila potpuno upoznata sa slučajem, prenosi Tanjug.

„Prateći objekat obrade, naše službe bezbednosti su došle do podataka da će se u Zemunu, tog dana negde oko 18 sati, penzionisani pripadnik VS, potpukovnik Z.K. sastati sa Georgijem Klebanom”, preneo je Vučić na pres konferenciji nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost. Predsednik je istakao da je Srbija u više navrata konstatovala i dokumentovala kontakte Klebana sa pripadnicima Vojske Srbije.

Sa njim je, dodao je, uočeno 10 kontakata sa tri konspirativna izvora, a tri puta Kleban uručuje novac pripadnicima VS, za šta postoji dokumentacija. Dodao je da postoji dokumentacija o kontaktima nekih drugih pripadnika ruske službe bezbednosti sa pripadnicima vojnih struktura Srbije, sa čim se ne izlazi u javnost.

NAREDNIH DANA AKCIJE PROTIV OBAVEŠTAJNIH AGENCIJA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u narednom periodu biti sprovedeno nekoliko akcija protiv pripadnika različitih obaveštajnih agencija čije delovanje protiv Srbije je dokazano. „Narednih nekoliko dana uslediće oštre akcije koje će biti uočljive javnosti”, rekao je Vučić tokom obraćanja u Predsedništvu, prenosi Tanjug.

Predsednik je naveo i da je Srbija izložena snažnom obaveštajnom radu drugih zemalja, i da to u nekim slučajevima prevazilazi mere pristojnosti. Najavio je da će u narednih dva meseca da se izađe sa sveobuhvatnim opštim pravno političkim aktom koji bi bio puna potvrda našeg unutrašnjeg i spoljnog puta i neutralnosti i jačanja te državne i vojne pozicije.

VUČIĆ: PITAM RUSKE PRIJATELjE – ZAŠTO?
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da ruski obaveštajac Georgi Kleban više nije na teritoriji Srbije. On je poručio da je siguran da je predsednik Vladimir Putin nije bio obavešten o ovom delovanju, i da Srbija ima prijateljske odnose sa Ruskom Federacijom.

On je ponovio da Srbija ne zaboravlja sta je Putin učinio za Srbiju u međunarodnim organizacijama ni podršku u opremanju vojske. Podsetio je i da je Srbija jedina nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, nije glasala protiv interesa RF, da jedina održava vojne vežbe sa ruskom vojskom i da ničim nije ugrozila prijateljstvo sa Rusijom.

„Zato pitam ruske prijatelje, a pitao sam i danas ambasadora, Bocan Harčenka: Zašto? Nisam video nikakvu logiku u svemu ovome”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug. On je ponovio čvrstu opredeljenost Srbije za vojnu neutralnost i poručio:

„Srbija svoju politiku neće okretati, i neće u NATO, kao što neće ni u ODKB, i neke druge, ali učvrstićemo naše pozicije neutralnosti i samostalnosti”, Kako kaže zahvalan za orden koji je dobio od Putina, i uložice i lični autoritet da naši odnosi budu još bolji. „Znajući kako se delimo: za Ruse ili za Amerikance, moja poruka je da sam izabran za predsednika Srbije da štitim naše interese”.

NAMENSKA INDUSTRIJA POD STRAHOVITIM PRITISKOM
Napadi na srpsku namensku industriju su učestali, orkestrirani i organizovani i dolaze uvek iz jedne zemlje, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić i istakao da Srbija ne može da opstane kao vojno neutralna i snažna bez snažne namenske industrije, što je razlog za žestoke napade na namensku, kako bi je po svaku cenu razorili oni koji Srbiji ne žele dobro.

„Napadi na namensku industriju su učestali, žestoki, orkestrirani i organizovani i dolaze uvek iz jedne zemlje koja u tom smislu predstavlja obaveštajnu kanalizaciju, kako to nazivaju stručni krugovi, i uvek je protiv srpske namenske i zbog toga što postoji konkurencija u fabrikama baš u toj zemlji i zbog toga što se obavlja posao za obaveštajne izvore nekih drugih, većih zapadnih zemalja”, rekao je Vučić na pres konferenciji.

Vučić je konstatovao da građani gotovo da nisu ni primetili da su naše obaveštajne i kontraobaveštajne agencije uspele da uhvate Srbina sa 30.000 evra u rukama, koji je iznosio tehničku i tehnološku dokumentaciju za izradu municije 12,7 mm u Prvom partizanu u Užicu, dodajući da je municija 12,7 mm najtraženija u svetu.

„Da li je nekome bilo lakše da uzme odatle ili u Konjicu, izgleda da su lakše našli nekog našeg koji bi tu dokumentaciju predao Albancima u ruke. Mi smo i Srbina i Albanca uhapsili”, rekao je Vučić. Istakao je da su u toku žestoki napadi na Krušik iz mnogo razloga, kao i na fabriku u Lučanima, koji stalno traju.

„I uvek, čitava centralna i zapadna Srbija, što se tiče namenske industrije, je pod strahovitim pritiskom i hoće da nam je unište”, podvukao je Vučić. On je naveo i da je Radoša Milovanovića za direktora fabrike u Lučanima postavila vlast DOS-a, a da je on sada, kada kompanija radi bolje nego ranije, po prvi put pod žestokim napadima.

„Ako Milovanović pozove radnike da ga podrže i oni dođu to je pritisak na sud, ali se ispred suda pojave predstavnici političkih stranaka koji su protiv njega onda je to bogougodno delo, nije pritisak na sud i normalno je, a sve u cilju daljeg urušavanja i razaranja naše namenske industrije”, rekao je Vučić.

Razlog za to je, naglasio je predsednik, u tome što pozicija vojne neutralnosti znači da moramo da imamo, u dobroj meri, obezbeđena sredstva – municiju, oružje, opremu iz sopstvenih izvora. „Ne možete da opstanete kao vojno neutralna i snažna zemlja ukoliko nemate snažnu namensku industriju. I zato je tako žestok napad na srpsku namensku industriju, zato žele da je po svaku cenu, unište i razore svi koji ne žele dobro Srbiji”, poručio je Vučić.

Konstatovao je da će nadležni i po tom pitanju morati da preduzimaju određene mere, ali će mnogo ofanzivnije da govore istinu ljudima, kako bi sve mogli da sagledaju. „Očekujemo, posle dolaska helikoptera MI 17 i oružja i rezervnih delova, i hvala Rusiji na tome, i dalje snaženje i jačanje srpske vojske”, rekao je Vučić.

NEĆEMO MENjATI POLITIKU NEUTRALNOSTI
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće menjati svoju politiku i da će se, nikada snažnije, boriti za samostalni i nazavisni put i politiku neutralnosti. „Jačaćemo vojsku Srbije. Srbija će biti sve jača. To je zemlja slobodarskog naroda i nikada nismo pristajali i nikada nećemo biti neko ko će da dozvoli da drugi njima upravlja”, poručio je Vučić, prenosi Tanjug.

 

Izvor Politika, 21. novembar 2019.

 

VUČIĆ: VERUJEM DA PUTIN NIJE ZNAO
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da veruje da ruski predsednik Vladimir Putin nije bio obavešten o sastancima ruskih i srpskih oficira, koji se nalaze na nedavno objavljenim video-snimcima.

Vučić je sednicu zakazao povodom moguće obaveštajne afere, čiji su akteri ruski obaveštajac i, navodno, jedan srpski bezbednjak. „Verujem ruskim prijateljima da žele najbolje odnose sa Srbijom. Ne pada nam na pamet da Rusiju optužujemo da je neprijatelj Srbije. Naprotiv“, rekao je Vučić.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao da je sednica imala samo jednu tačku dnevnog reda — o obaveštajnom delovanju u Srbiji i jačanju kapaciteta odbrane od takvih aktivnosti. „Kao zemlja smo suočeni sa ofanzivnim delovanjem službi, podeljenih u dve grupe — najrazvijenije zemlje sveta i regionalne zemlje“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, značajan broj zemalja želi da dođe do velikog broja informacija o vojnicima i naoružanju koje naša vojska nabavlja. „Njihova želja je infiltracija u redove naših snaga“, rekao je predsednik. „Mi smo naše kontraobaveštajne mere ojačali“, dodao je Vučić.

Vučić je rekao da video-snimak nije napravila naša Vojno-bezbednosna agencija. On je objasnio da su se, prema podacima srpskih kontraobaveštajnih službi, u Zemunu sastali srpski potpukovnik Z.K. i ruski oficir Georgije Kleban.

„Republika Srbija je u više navrata dokumentovala kontakte potpukovnika Klebana sa pripadnicima Vojske Srbije. Imamo dokumentovane susrete i drugih pripadnika ruskih službi bezbednosti sa pripadnicima vojnih struktura. Imamo 10 kontakata dokumentovanih, sa foto i video dokumentacijom.

Imamo dokumentovanje i sa devet drugih pripadnika naših oružanih snaga. Želim da kažem da smo mi krenuli da radimo objekt obrade Z.K. zbog kontakata sa hrvatskom službom u 2012. godini, jer je trebao da bude posrednik u dobijanju dokumenata o građanskom ratu u Hrvatskoj“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da očekuje da će za dva meseca Srbija da izađe sa pravno-političkim aktom, koji bi bio puna potvrda puta vojne neutralnosti i daljeg jačanja tog puta. Vučić nije isključio mogućnost da su Rusi u pravu kada kažu da je možda u slučaju obaveštajne afere reč o provokacijama pred važne susrete srpskih zvaničnika sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

On je odgovarajući na pitanje da li će ruskog predsednika Vladimira Putina pitati za obeveštajnu aferu u kojoj je učestvovao i ruski obaveštajac, prilikom njihovog susreta koji je planiran za 4. decembra, Vučić je na novinarima rekao da ne bi isključio mogućnost da se to sada dešava i zbog tih susreta planiranih u Moskvi.

„Ne isključujem da su Rusi po tom pitanju u pravu zato što mi posedujemo više snimaka koje nismo publikovali, jer to nije posao obaveštajnih agencija“, rekao je Vučić povodom regovanja iz Moskve da se takve provokacije dešavaju uoči važnih susreta zvaničnika Srbije i Rusije. Srbija, navodi, ne beži od tih tema.

SRBIJA NEĆE U NATO
„Što se tiče odnosa sa Rusijom, Kleban više nije na teritoriji Srbije. Imamo izrazito prijateljske odnose sa Rusijom. Srbija je jedina zemlja koja nije uvela sankcije Rusiji, nismo nikada glasali protiv interesa Rusije, jedini održavamo vojne vežbe sa Rusijom, izvan ZND. Uveren sam da Putin nije bio obavešten o ovome.

Ne zaboravljamo podršku Rusije u opremanju naše vojske. Imao sam samo jedno pitanje danas za naše ruske prijatelje. Postavio sam pitanje Bocan-Harčenku: ’Zašto?‘. Ništa više. Nisam video logiku u svemu“, dodao je Vučić. Srpski predsednik navodi da Srbija svoju politiku prema Rusiji neće menjati.

„Rusiju doživljavamo kao bratsku i prijateljsku zemlju. Osim što ćemo svoju zemlju zaštiti i sačuvati. Srbija neće u NATO, ali ni u ODKB ili neki treći vojni savez. Sve što se dogodilo — samo nas je učvrstilo u politici samostalnosti. Harčenko mi je preneo ličnu poruku Sergeja Šojgua, posvećenu dobrim odnosima prema našem narodu i Srbiji.

Znajući nas u Srbiji, koji se uvek dele na one koji su za Ruse i Amerikance, i uvek to objašnjavaju patriotizmom, moja poruka građanima je da sam izabran da štitim interese građana Srbije, a ne neke druge zemlje. Beskrajno sam ponosan na orden Aleksandra Nevskog, koji sam dobio od predsednika Putina“, rekao je predsednik Vučić.

Među prvima su u zgradu Predsedništva stigli direktor BIA Bratislav Gašić, direktor policije Vladimir Rebić, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović. Zatim je došao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, a nešto pre 18 časova na Andrićev venac stigla je i predsednica Vlade Ana Brnabić.

Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko nije ranije danas komentarisao sadržaj jutrošnjeg razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Do susreta Vučića i Bocan-Harčenka je došlo zbog moguće obaveštajne afere, čiju pozadinu, po nalogu predsednika Vučića, istražuju srpske bezbednosne strukture.

Navodna afera sa „ruskim špijunom“, bez sumnje, udar je elemenata NATO struktura na državu Srbiju i pokušaj njene destabilizacije. Ovo je za Sputnjik izjavio politikolog Aleksandar Pavić, koji ocenjuje da je najverovatnije neposredni okidač za sve bila poslednja zajednička vojna vežba sa Rusijom.

 

Izvor Sputnjik, 21. novembar 2019.

 

SRBIJA NE IZVOZI ORUŽJE U UKRAJINU
Što se tiče napada na našu namensku industriju oni su orkestrirani i to samo iz jedne zemlje. Ljudi u Srbiji nisu ni primetili da su naše obaveštajne agencije uspele da uhvate Srbina sa 30.000 evra u rukama koji je iznosio tehničku dokumentaciju iz fabrike u Užicu. I lice albanske i srpske nacionalnosti su uhapšeni.

Takođe, u toku su žestoki napadi na fabriku „Krušik“. Zatim napadi na našu fabriku eksploziva i dinamita u Lučanima stalno traju. Hoće da nam unište namensku industriju. Dosovska vlast postavila je direktora namenske industrije u Lučanima. Pojedini lideri opozicije tvrdili su da Srbija prodaje oružje Ukrajini.

– Danas su se pojavile informacije kako su našim minama ubijani ruski vojnici. Kome je to odgovaralo da baš danas to pusti sami zaključite. Mine nisu burek pa da ih ne razlikujete. Mi smo istražili sve što smo ikada radili sa Ukrajinom. Ovde u tekstu obaveštajne kanalizacije piše da je to isporučivano preko Ujedinjenih Emirata koje su potpisale sporazum sa Porošenkom, što je isto njihovo legitimno pravo.

Zatim je Đilas rekao da je prodaja oružja išla preko Emirata. On uvek polazi od sebe, zna kakav je lopov i šta je sve radio. Bila je jedna čudna kompanija, lot baš ovih mina koje su na slici je deo serije koje su prodate firmi Tehnoremont Petra Crnogorca, gde je mama ovog Obradovića radila i prodala ih kompaniji poljksoj kompaniji „Natan“ i to preko Kipra. Ukrajina nigde tu nije pomenuta. Srbija to nikada ne bi dozvolila. Oni imaju zajedničku firmu sa licem Damljanović, koji ima veze sa regionalnom obaveštajnom službom. Vidite kako je svet mali i kako se svaka laž otkrije.

 

Izvor Informer, 21. novembar 2019.

 

PRIŠTINA OBJAVILA SLIKE NEDUŽNIH STUDENATA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su dva mladića, koje je Kosovska policija označila kao osumnjičene u slučaju ubistva Olivera Ivanovića i pozvala javnost da ih identifikuje, zapravo studenti u Kosovskoj Mitrovici. Dodao je da su saslušani, da su se srpskim vlastima javili sami, da su došli s roditeljima, i da su bili spremni na poligraf.

Kosovska policija, nakon 22 meseca istrage, traži pomoć javnosti u identifikovanju dve osobe za koje navode da su osumnjičeni u slučaju ubistva Ivanovića, a koji su, kako tvrde, uslikani u severnom delu Kosovske Mitrovice na dan ubistva Ivanovića. Vučić kaže da to pokazuje o kako je neozbiljnim ljudima reč u Prištini. Kaže da je iz arhive Bezbednosne agencije izvučena ta fotografija.

Reč je studentima, ni o kakvim ubicama, Ivanu Dimitrijeviću i Milošu Radosavljeviću – jedan (Ivan) rođen u Prokuplju sa prebivalištem u Kuršumliji, koji je student u Kosovskoj Mitrovici, na master studijama, naveo je Vučić. Miloš Radosavljević, iz Prokuplja, takođe s prebivalištem u Kuršumliji, student je Tehničkog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, a povremeno boravi u studentskom domu u tom gradu, dodao je.

Vučić je rekao da su obojica ispitana, da su ih doveli otac i majka kad su videli fotografiju u medijima, kao i da su bili spremni na poligraf. „Inače, bili su na kolokvijumu“, dodao je. Vučić je rekao da je istraga ubistva Olivera Ivanovića jedno od ključnih i prioritetnih pitanja za Srbiju. Uprkos činjenici da nam ni na koji način nisu omogućili da vodimo racionalnu istragu, ni pristup licu mesta, dodao je.

 

Naslovna fotografija: Fejsbuk/BudućnostSrbije

 

Izvor N1, 21. novembar 2019.

Pratite nas na YouTube-u