„Dobri odnosi Srbije i Severne Makedonije“

„U političkim odnosima, osim različitih stavova u pogledu nezavisnosti Kosova, nemamo nijedno drugo otvoreno pitanje”

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Beograd i Skoplje imaju veoma dobre odnose, sa više poverenja nego ranije, bez otvorenih pitanja, osim kosovskog, i uz unapređenje ekonomske saradnje i poručio da Srbija prema Severnoj Makedoniji i Makedoncima nema nikakve zahteve.

„U političkim odnosima, osim različitih stavova u pogledu nezavisnosti Kosova, nemamo nijedno drugo otvoreno pitanje. Želimo da gradimo najbliže prijateljske odnose”, rekao je Vučić posle sastanka sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, prenosi Tanjug.

Vučić je dodao da je sa makedonskim predsednikom imao iskren i otvoren razgovor o svim ključnim pitanjima u bilaternim odnosima dve zemlje, regionalnim inicijativama i ključnim regionalnim pitanjima.

„Beograd i Skoplje imaju veoma dobre odnos, čini mi se sa više poverenja nego pre godnu ili dve i ti odnosi će ići samo u boljem smeru”, rekao je Vučić. On je poručio da Srbija jedina nema nikakve zahteve prema Severnoj Makedoniji. „To je moja poruka za Skoplje, Severnu Makedoniju i ljude koji žive u Severnoj Makedoniji – nemamo nikakve zahteve, mi smo jedini koji ništa ne tražimo ni iz prošlosti, ni iz sadašnjosti, jedino tražimo da dobro radimo i sarađujemo i lepo živimo jedni pored drugih u budućnosti”, rekao je Vučić na konferenciji sa makedonskim predsednikom Stevom Pendarovskim, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

On je rekao da Srbija samo hoće da Severna Makedonija prihvati pruženu ruku Srbije i obrnuto, ističući da su odnosi dve zemlje dobri, a da veruje da mogu da budu mnogo bolji. Vučić je rekao da politički dve zemlje nemaju nikakvih otvorenih pitanja, osim u vezi sa priznavanjem nezavisnosti Kosova. Ocenio je i da pripadnici makedonske nacionalne manjine u Srbiji namaju problema, te da je Srbija srećna što ih ima, a dodao je i da je uveren da 36.000 Srba koji žive u Severnoj Makedoniji jednako vole tu zemlju i Srbiju.

Kaže da je danas predao zajednicko pismo, koje su potpisali on i premijerka Ana Brnabić, u kojem govore o izradnji srpskog kulturnog centra u Skoplju, te makedonskog u Beogradu. Vučić je istakao da je ponosan na novosadsku i ohridsku inicijativu, ističući da je ona budućnost regiona i pa,etan izbor za opstanak i ostanak na ognjištima. „Verujem da ćemo to nastaviti i u Draču sa Edijem Ramom”, rekao je Vučić.

Istakao je da ta inicijativa, u javnosti poznata kao „mali šengen”, dobra za region jer u uslovima kad se ne zna kuda ide Evropa, a obe zemlje su na evropskom putu, važno da se ponudi nešto što, kako ističe, nije alternativa, jer nije za poređenje, već obaveza da države ispune ono što same mogu da urade. „Siguran sam da će ta inicijativa doneti boljitak i bolje odnose”, rekao je Vučić i zahvalio Pendarovskom na doprinosu boljim odnosima Beograda i Skoplja.

Dodao je da ekonomska saradnja dve zemlje napreduju i da se očekuje da ove godine trgovinska razmena bude blizu jedne milijarde, što bi, kaže, bila važna psihološka granica da je zajednički mnogo urađeno. Kako je rekao, uvek je srž i suština u ekonomskim odnosima, te izneo podataka da je 2018. godine razmena iznosila 857,8 miliona evra, a da je u devet meseci ove godine zabeleženo povećanje od 7,6 odsto.

PENDAROVSKI: EU NEMA ALTERNATIVU ZA ZAPADNI BALKAN
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas u Beogradu da je i u razgovorima sa predsednikom Srbije konstatovano da su bilateralni odnosi odlični, bez spornih tačaka, a da je on istakao još jednom stav svoje zemlje da EU nema aleternativu za region Zapadnog Balkana.

Kako je rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Aleksandrom Vučićem, čast mu je što boravi u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji, a kako je rekao, sa Vučićem je razgovarao o temema od zajedničkog interesa i za naše države i naše narode, prenosi Tanjug.

„Današnja poseta je još jedna potvrda međusobnog razumevanja i dobrosusedskih odnosa i još jedna mogućnost da potenciramo važnost izgradnje i održavanju odnosa kako između nas tako i šire u regionu”, rekao je Pendarovski.

Naše zemlje i narode povezuje duga istorijska tradicija, kazao je Pendarovski , a dve zemlje dele i viziju o zajedničkoj budućnosti u evropskoj porodici. Zato, kako kaže, kontakti na najvišem nivou imaju posebna značaj i predstavljaju dalji signal i za dlaji razvoj, prijateljstvo i saradnju svih na svim drugim nivoima.

Kako je istakao, on i Vučić su zaključili da su odnosi između dve zemlje odlični, bez spornih tačaka a da različita gledišta i pitanja iz bilateralne agende rešavamo kao prijatelji. „Moramo da stvaramo pozitivnu atmosferu i sva pitanja treba da rešavamo dijalogom uz međusobno razumevanje i poštovanje”, rekao je on i dodao da je sa Vučićem razgovarao i o francuskom predlogu o novoj metodologiji politike proširenja u EU. „Još jednom sam ponovio stav svoje zemlje da za nas ne postoji druga održiva alternativa osim članstva u EU”, kaže on.

Raduje ga što i iz Skoplja i iz Beograda šalju istu poruku da ne treba zaboraviti Zapadni Balkan za koji je perspektiva za članstvo jedina garancija sigurnosti i prosperiteta i jedina održiva opcija. „Jer, evropske integracije su najbolji način za demokratsku transformaciju naših društava “, dodao je Pendarovski.

On se osvrnuo i na odnose Beograda i Prištinem i istakao da rešenje koji oni dogovore mora da donese stabilnost regionu i ne sme da zalazi u suverenitet drugih zemalja u regionu. Poseban akcenat su stavili na ekonomsku saradnju, rekao je Pendarovskii istakao da iako se beleži pozitivan trend, evidentna je potreba za jačanjem trgovinske razmene .

„Smatram da postoji prostoro za dalje jačanje ekonomske saradnje. Moramo se okrenuti budućnosti i da usmerimo kapacietet ka ekonomiji kako bi građani naših zemalja i regiona živeli bolje”, rekao je on. Potreba nam je bolja infrastruktura, dodao je Pendarovski i rekao da je čestitao Vučiću na dva autoputa – ka Severnoj Makedoniji, i Bugarskoj, za koje se očkuje da znatno utiču na viši nivo trgovinskih odnosa.

Pendarodvski je rekao da su razgovarali i o položaju makedonske nacionalne manjine. Takođe je izrazio očekivanje da će biti domaćin Vučiću tokom 2020.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo/Dimitrije Goll

 

Izvor Politika, 22. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u