Nauru 17. država koja je povukla priznanje Kosova

„Ako sada imamo u vidu ovu notu Naurua, trenutno stanje je 95 ne priznaje, 93 priznaje i 5 zemalja je u statusu uzdržanih”, rekao je Dačić

Republika Nauru odlučila je da povuče priznanje Kosova i prekinuće sve diplomatske kontakte koje su do sada imali sa Kosovom, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. On je Tanjugu rekao da se u noti, koju mu je uručio zamenik ministra spoljnih poslova Naurua, a koju su uputili našoj ambasadi u Australiji, navodi da je Republika Nauru zaključila da je odluka o priznanju bila preuranjena i da protivreči principima rezolucije 1244 SB UN, prenosi Tanjug.

„U noti se kaže da je Republika Nauru preispitala svoju odluku o priznanju Kosova, odlučila da povuče priznanja Kosova kao nezavisne države i da će prekinuti sve diplomatske kontakte sa Kosovom koje su do sada imali. Zaključili su da je ta odluka bila preuranjena i da je protivrečila principima rezolucije 1244 SB UN”, rekao je Dačić.

Nauru je 17. država koja je povukla priznanje jednostrano proglašenog Kosova, rekao je Dačić i poručio da će Srbija nastaviti sa aktivnostima u cilju zaštite državnih interesa i teritorijalnog integriteta. Prema njegovim rečima, to je za Srbiju velikog značaja jer je to još jedna od zemalja koja je povuikla priznjanje Kosova.

On je podsetio da je prošle nedelje rekao da je stanje, kada je reč o zemljama koje  nisu i koje jesu priznale Kosovo da je bilo 94 prema 94 plus 5 zemalja koje za koje se ne može tačno reći kakav je status, ali uglavnom je reč o onim zemljama koje mi računamo da nisu priznale, a Kosovo računa da su ih priznali.

„Ako sada imamo u vidu ovu novu notu Naurua, trenutno stanje je 95 ne priznaje, 93 priznaje i 5 zemalja je u statusu uzdržanih. Nastavićeno sa ovim aktivnostima u skladu sa instrukcijama predsednika Vučića u cilju zaštite naših državnih i nacionalnih interesa i zaštite našeg teritorijalnog integriteta”, rekao je Dačić.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo spoljnih poslova RS

 

Izvor Politika, 22. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u