Netanjahu odbacio optužnicu i tvrdi da je u toku državni udar

On je sve vreme poricao da je bilo šta loše učinio i da je žrtva lova na veštice koji su organizovali mediji i policija

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu odbacio je podignutu optužnicu za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja u tri korupcionaška slučaja i ocenio da je u toku „državni udar” protiv njega. On je rekao da se optužnica protiv njega zasniva na „lažnim optužbama” i sistematski „rđavoj istrazi”, navodi Asošiejted pres.

Izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblit je zvanično optužio Netanjahua za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja, što je prvi put u istoriji jevrejske države da je aktuelni premijer optužen za mito, navode izraelski mediji. Netanjahu sve vreme poriče da je bilo šta loše učinio i da je žrtva „lova na veštice” koji su organizovali mediji i policija, prenosi Beta. Protiv Netanijahua podignuta optužnica za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja.

Izraelski vrhovni tužilac Avihaj Mandelblitje zvanično optužio premijera Izraela Benjamina Netanjahua za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja u tri korupcionaška slučaja. To je prvi put u istoriji jevrejske države da je aktuelni premijer optužen za mito, navode izraelski mediji.

Još početkom oktobra održano je četvorodnevno saslušanje sa Netanijahuuovim advokatima nakon čega su usledile sedmice intenzivnih diskusija u kancelarijama vrhovnog tužioca. Netanjahu je sve vreme poricao da je bilo šta loše učinio i da je žrtva lova na veštice koji su organizovali mediji i policija.

Takozvani slučaj 4000 smatra se najozbiljnijim i tiče se navodnog dogovora o mitu između Netanjahua i biznismena Šaula Eloviča koji kontroliše telekomunikacioni gigant Bezek i novinski sajt te kompanije. Netanjahu je, prema optužnici, kao ministar komunikacija uticao na donošenje propisa od kojih je taj biznismen imao koristi u visini od 500 miliona dolara.

U zamenu za to Netanjahu i njegova supruga Sara su tražili da se o njima povoljno izveštava na novinskom sajtu Vala te kompanije, prenosi Beta. Druga dva slučaja 1000 i 2000 tiču se skupih poklona, cigara i boca šampanjca, koje je Netanijahua dobijao od bogatih biznismena i dogovora sa izdavačem tiražnog lista da takođe povoljno izveštava o Netanijahuu u zamenu za smanjenje uticaja konkurentskog dnevnika.

VRHOVNI TUŽILAC: ODLUKA NIJE LAKO DONETA
Vrhovni izraelski tužilac Avihaj Mandelblit izjavio je da je odluka o optužnici protiv premijera Izraela Benjamina Netanjahua doneta teškog srca i da je zasnovana samo na profesionalnim obzirima. Obraćajući se novinarima on je odbacio sugestije da je politički motivisana.

Takođe je gnevno kritikovao kampanje pritiska Netanjahuovih pristalica i neprijatelja da utiču na odluku koja je doneta posle čitavih meseci razmatranja. Istraga je trajala tri godine i dovela je do zvanične optužbe za prevaru, zloupotrebu poverenja i primanje mita u tri različita skandala. To je prvi put da je jedan izraelski premijer na funkciji optužen za krivično delo, prenosi Beta.

 

Naslovna fotografija: Menahem Kahana/AFP

 

Izvor Politika, 21. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u