Велика сцена Народног позоришта у Београду (Фото: Интернет презентација Народног позоришта)

Šest zanimljivosti o Narodnom pozorištu

Danas se obeležava Dan Narodnog pozorišta u Beogradu, a ovo je šest stvari koje morate znati o ovom kulturnom dobru naše zemlje

Na današnji dan 1868. godine, u beogradskoj gostionici „Kod engleske kraljice“, odigrana je predstava Karolja Obernjaka „Đurađ Branković“. Iako je pozorišna umetnost samo narednih godinu dana stanovala na broju 51 tadašnje Kosmajske ulice, ovaj datum se obeležava kao Dan Narodnog pozorišta. Ovo je šest stvari koje morate znati o Narodnom pozorištu i njegovom osnivanju.

NEOSTVARENA ŽELjA
U želji da Beograd dobije pozorište, Odbor ljubitelja narodne prosvete organizovao je prikupljanje dobrotvornih priloga, a među donatorima su bili kapetan Miša Anastasijević i knez Aleksandar Karađorđević. Izgradnja pozorišne zgrade započeta je 1852. godine na dodeljenom zemljištu na Zelenom vencu, ali je ubrzo obustavljena zbog nepogodnog tla i nedostatka novca.

INICIJATIVA KNEZA MIHAILA
Tek 16 godina kasnije, posle gostovanja Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, knez Mihailo Obrenović 1868. donosi odluku o izgradnji teatra kod porušene Stambol kapije na mestu starih turskih kuća. Knez je angažovao osnivača Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Jovana Đorđevića da i u Beogradu formira stalno pozorište.

FORMIRANjE TRUPE
Knez Mihailo je ubijen pre nego što je izgradnja počela, pa je obrazovan Pozorišni odbor koji je bio zadužen da do kraja sprovede građevinske radove i formira glumačku trupu. Narodno pozorište je zvanično osnovano 13. jula 1868. godine, a u toku zidanja zgrade, predstave su igrane „Kod engleske kraljice“ i na različitim privremenim lokacijama u Beogradu.

ZGRADA, KONAČNO
Prema projektu Aleksandra Bugarskog, zgrada je završena 1869. godine, a 30. oktobra je izvedena prva predstava „Posmrtna slava kneza Mihaila“ koju je specijalno za tu priliku napisao Đorđe Maletić.

REKONSTRUKCIJE ZGRADE
Zgrada Narodnog pozorišta je više puta rekonstruisana, pa je značajno menjala svoj izgled. Poslednja velika rekonstrukcija urađena je 1989. godine kada je zgradi vraćen izgled koji je imala pre Drugog svetskog rata, a ukupna površina je udvostručena.

KULTURNO DOBRO OD VELIKOG ZNAČAJA
Zbog svojih kulturnih, istorijskih, arhitektonskih, urbanističkih, umetničkih i estetskih vrednosti, Narodno pozorište je utvrđeno za kulturno dobro od velikog značaja 1983. godine. U okviru pozorišta, danas funkcionišu Drama, Opera i Balet. Predstave se odigravaju na Velikoj sceni i sceni „Raša Plaović“.

 

Autor Aleksa Nikolić

 

Naslovna fotografija: Internet prezentacija Narodnog pozorišta

 

Izvor RTS, 22. novembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u