Beograd, 1. avgusta 2019. - Pokusacu da se izborim, "rame uz rame" sa Srbijom, da se medjunarodno pravo vrati u region, jednom i zauvek i to, pre svega po pitanju Kosova, porucuje novi ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harcenko i dodaje da ce Rusija podrzati "kompromisno i kreativno resenje", oko kojeg se moraju dogovoriti Beograd i Pristina i koje bi Rusija mogla braniti u Savetu bezbednosti UN. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Bocan-Harčenko: Nikakve skandalozne priče ne mogu naneti štetu našem odnosu

„Nikakve skandalozne priče, odnosno tobožnje vrbovanje od strane ruskog vojnika srpskog vojnika ne mogu naneti nikavku štetu našem odnosu”

Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je, povodom špijunske afere, da nikave „skandalozne priče” ne mogu da nanesu štetu odnosima Srbije i Rusije, kao i da nisu svi u svetu zadovoljni njihovom saradnjom i da ima poziva Beogradu da od nje odustane.

„Ono što je najvažnije u čitavoj ovoj priči (…) je da su sada naši bilateralni odnosi i prijateljstvo Srbije i Rusije stabilni. To je čvrsto, sadržajno, sa takvom perspektivom i dubinom da nikakve skandalozne priče, odnosno tobožnje vrbovanje od strane ruskog vojnika srpskog vojnika ne mogu naneti nikavku štetu našem odnosu”, rekao je Harčenko za Radio-televiziju Srbije.

On je izjavio da se često dešavalo, uoči značajnih sastanaka na visokom nivou, da se pojavljuju „neke provokacije, nešto skandalozno, pa posle toga je moguće da se demantuje”. Kako je dodao, naviklo se na to. „Bez obzira na to, na takve provokacije idemo dalje”, kazao je ambasador.

On je rekao i da je uveren da je za građane najvažnije pitanje da li će biti neke štete po odnose dve zemlje i poručio da neće biti, javlja Beta. Kako je naveo, nisu svi u svetu zadovoljni saradnjom Srbije i Rusije, nivoom, obimom, sadržajem, što se možda najviše vidi u vojno tehničkoj sferi.  „Ima poziva za Beograd da odustane od svake vrste saradnje sa Rusijom” rekao je Harčenko.

On je rekao i da ne razume zašto vojno tehnička saradnja snažno iritira druge partnere Srbije, u regionu ili još dalje. Prema njegovim rečima, Rusija pruža najbolju ponudu u smislu cene naoružanja, kvaliteta, modernosti i „zato je u tržišnom smislu naš ruski proizvod odgovara Srbiji”.

Kako je rekao, Rusiji „ne pada na pamet” da kaže da joj smeta da neka suverena zemlja trguje sa drugom zemljom. Govoreći o kosovskom problemu, ukazao je da čuje ponekad optužbe da Rusiji želi da spreči razgovore, da ne želi da se pregovara i zauvek reši taj problem, navodeći da se to moglo čuti iz Prištine.

„To uopšte nije istina, Rusija je uvek podržavala i govorila u prilog pregovora, više nego drugi partneri, iz zapadnih zemalja”, naglasio je Harčeno. On je rekao i da iz Prištine „nije bilo nijednog pomaka, nijednog koraka u susret obrazloženim zahtevima Beograda”, misleći pri tome na ukidanje taksi od 100 odsto na srpsku robu.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor Politika, 23. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u