Francuska imenuje izaslanika EU za resetovanje odnosa sa Rusijom

Emanuel Makron tvrdi da je rešavanje bilo kakvih evropskih ili svetskih problema bez Rusije neproduktivno i neće doneti rezultat

Francuski predsjednik Emanuel Makron imenovao je posebnog izaslanika koji će raditi na intenzivnom poboljšanju odnosa EU s Rusijom, prenosi Blumberg. Službeni predstavnik Jelisejske palate je navodno rekao da je taj položaj preuzeo bivši francuski ambasador u Sjedinjenim Državama, Pjer Vimont. Navodi se i kako je, prema Makronu, saradnja s Rusijom nužna u područjima kibernetičke sigurnosti i obrane.

Francuski čelnik već je poslao u Moskvu predstavnika za digitalne prava Henrija Verdiera kako bi s ruskim kolegama razgovarao o izgledima za suradnju. Ranije ovog mjeseca je Makron rekao da bi želio poboljšati odnose s Rusijom i da nema Europe bez Rusije, čime je izazvao zbunjenost kod nekih NATO saveznika, posebno u Poljskoj i u baltičkim državama, uključujući i Ukrajinu, koja nije deo NATO pakta, ali je ključni element u strategiji pritiska na Rusku Federaciju.

Poljska se doslovno žalila zbog Makronove “pokornosti” Rusiji, ali je ruski senator Oleg Morozov rekao kako te akcije ne krše okvir evropske diplomatije. Ranije je zastupnik u Evropskom parlamentu iz Poljske Jacek Saruz-Volski rekao da u Francuskoj postoji dugogodišnja “tradicija popuštanja ruskom pritisku”.

U intervjuu s poljskim novinarima, Jacek je francuskog predsjednika Emanuela Makrona, kao i francuske političke elite, optužio za “proruski” stav. „Mislim da je Makron podložan ruskom pritisku. Tamo dugo postoji proruska struja, pogotovo u lijeve strane elite, a sada i desne”, rekao je Volski.

Prema senatoru Morozovu, Emanuel Makron ne čini ništa što nadilazi normalnu evropsku diplomatiju i normalno je da predsjednik jedne velike evropske sile shvata potrebu za normalnim odnosima s drugom velikom evropskom silom – Rusijom. “Čini mi se da Makron ne radi ništa izvan okvira tradicije obične evropske solidarnosti i svog prilično razumljivog stava o NATO-u”, rekao je Morozov.

Makron tvrdi kako je rešavanje bilo kakvih evropskih ili svjetskih problema bez Rusije neproduktivno i neće donijeti nikakav rezultat. Stav francuskog predsjednika je da se Evropa mora graditi zajedno s Rusijom.

“A činjenica da Poljaci ne vole ovaj stav francuskog predsjednika sasvim je razumljiva. Poljska pokušava zauzeti mjesto američke antiruske ispostave u Europi. I to, naravno, ne radi besplatno. Zbog dobiti koje očekuje od SAD-a, Poljska vraća antiruskom retorikom i optužbama svojih evropskih partnera za nekakav mitski proruski stav“, zaključio je Oleg Morozov.

Portal Intelidžens onlajn potvrđuje izlet francuskog veleposlanika za digitalne poslove Henrija Verdiera u Moskvu 15. decembra, što je samo jedan od niz koraka koje je preduzeo predsjednik Emanuel Makron kako bi izvukao korist iz potencijalne rastuće kibernetičke oluje s Rusijom, uz rizik da stane na prste Vašingtona. Koji su ostali konkretni koraci Pariza, znaće se narednih nekoliko nedelja ili meseci.

 

Naslovna fotografija: abcnews.go.com

 

Izvor Logicno.com, 23. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u