Vučić: Na Sretenje deklaracija o nezavisnosti, Mali će platiti političku cenu

„Verujem da bi jedna vrsta potvrde i unutrašnje i spoljne politike Srbije, za koju mislim da je dala rezultate i izazvala poštovanje celog sveta“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas nameru da 15. februara, na Sretenje, u Narodnoj skupštini bude usvojena posebna deklaracija o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti zemlje, o čemu su pisali mediji.

„Ako budemo uspeli da uradimo to za Sretenje, bilo bi lepo. Nikad ne možete da kažete za dan ili dva, da tako nameštate, skupštinske procedure su takve(…) Verujem da bi jedna vrsta potvrde i unutrašnje i spoljne politike Srbije, za koju mislim da je dala rezultate i izazvala poštovanje celog sveta, da bismo mogli to da uradimo, ne zbog sebe, već zbog budućih generacija“, rekao je Vučić novinarima na Paliću.

On je dodao da se Srbija drži te politike. „Važno je da kad potvrdite jedan kurs, onda vas i drugi posmatraju na taj način. Meni je nedavno belgijska premijerka rekla: ’Vi u Srbiji i Vi Aleksandre, poznati ste po tome da imate samostalnu i nezavisnu politiku‘. Znate li kakva je to čast i kakva je to retkost čuti u današnjim evropskim okvirima“, kaže Vučić. Dodao je da je na to ponosan.

Kaže da je i to jedan od razloga što mađarski prijatelji cene Srbiju — jer imamo autohtonu, autonomnu, samostalnu i nezavisnu politiku, preneo je Tanjug.

„Što idemo za svojim interesima poštujući sve druge, a ne moramo uvek da budemo prišipetlje svemu što neko drugi donese kao odluku. Sami biramo kada ćemo za nešto glasati, a kad nećemo. To je veoma važno i doprinosi daljem i većem ugledu Srbije“, zaključio je Vučić.

 

Izvor Sputnjik, 23. novembar 2019.

 

VUČIĆ: MALI ĆE PLATITI POLITIČKU CENU
Predsednik Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare u Novom Sadu, govoreći o slučaju doktorata ministra finansija, istakao da „Siniša Mali mora da plati i političku cenu“, kao i da će „videti sve kako i šta u budućnosti“. „I zbog toga što nije umeo dobro da proceni, a i zbog toga što, pravo da vam kažem, kada ste pre tri meseca mogli da pokažete celoj Srbiji da vas baš briga i pocepate taj doktorat, tada to niste uradili. Sad da ga cepate, besmisleno je i nikakvog smisla nema“, rekao je.

„Ne znam šta bih još rekao. Ja sam, podsetiću vas, kada sam bio u Njujorku, još se Siniša tad ljutio, ja sam mu rekao, ne razumem šta radiš“, kaže on. Kako je rekao Vučić, zahvalan je „ovom večitom studentu u 31 godini“.

„Ovom političkom lideru „1 od 5 miliona“. Oni su ljudi sve rekli, molim samo ljude da ih pažljivo slušaju, važno je da ih čujemo i da ih slušamo. Oni su rekli da nije bilo upada u Rektorat, da ne bi bilo ovakve odluke, i ja sam sasvim saglasan sa njima. Oni su vam direktno rekli da nije bilo tog strašnog pritiska na ljude, da ne bi tako bilo, i ja sam saglasan sa tim večitim studentom. Zamislite on drži pridike Siniši Malom, koji je bio najbolji student, smešno je porediti njihovo znanje, sad će Siniši Malom da soli pamet Dragan Đilas, Janko Veselinović, Boško Obradović, polupismeni u odnosu na njega“, rekao je Vučić.

Istakao je da „Siniša Mali mora da plati i političku cenu“, kao i da će „videti sve kako i šta u budućnosti“. „I zbog toga što nije umeo dobro da proceni, a i zbog toga što, pravo da vam kažem, kada ste pre tri meseca mogli da pokažete celoj Srbiji da vas baš briga i pocepate taj doktorat, tada to niste uradili.

Sad da ga cepate, besmisleno je i nikakvog smisla nema. Ja mislim da on odlično radi svoj posao i to je ono što mene zanima. Javne finansije nikad u savremenoj istoriji nisu bile uređenije i kad mu drže pridike ovi biznismeni Šoškić i Karapandža, onaj prevarant što je bio guverner Narodne banke, on će da soli pamet Cici Tabaković, Siniši Malom, nije rast dovoljan, ne, nego je dovoljan minus 3,1, a mali je plus 4,4. To morate da slušate sve vreme, te gluposti“, rekao je predsednik.

Kako je rekao, „ako hoćete da vode takvi stručnjaci, da nas ubijaju i uništavaju kao što su radili, izvolite, izaberite ih, za tri meseca su izbori“. „Nego vidim, nije baš narod nimalo glup i nimalo lud. Ne možete lažima da pobeđujete, morate da radite, morate da imate program i planove, a ne samo da smišljate narednu laž računajući da ćete nešto da napravite“, kaže. Dodao je da mu je „žao Siniše“.

„Vidim da ga je to mnogo pogodilo, šta ću mu ja, ja sam mu davno savetovao da to pocepa, da ode pred svima da polaže ponovo, da napiše novi rad, on kaže ne, ne, ja sam se borio, mnogo sam truda uložio, evo ti sad. Pogledajte šta kažu ti večiti studenti, nama je rektorka još tad rekla da će sve biti u redu sa odlukom i zato smo napustili Rektorat. A rekla vam je i tad?

Znači ona je i tad znala, bez da je čula mišljenje stručne komisije, a i tad je znala kakva će politička presuda da bude, čestitam kako ste to uradili. Ja političke odluke, uvek sam razumeo odlično i nemam ništa protiv političkih odluka, a da se klanjam i poklanjam političkim ili politikantskim odlukama, ne pada mi na pamet, svoju karijeru sam izgradio boreći se protiv neistina“, rekao je Aleksandar Vučić.

 

Izvor N1, 23. novembar 2019.

 

POPOVIĆ: USVAJANjE DEKLARACIJE ISTORIJSKI ČIN
Usvajanje Deklaracije o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti, koje je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predstavlja istorijski čin za Srbiju, ocenio je predsednik Srpske narodne partije i ministar Nenad Popović.

„A odluka da ta istorijski značajna Deklaracija bude usvojena na Sretenje, Dan državnosti Srbije, pokazuje da Srbija poštuje svoju državotvornu istoriju i održava kontinuitet u očuvanju vrednosti slobode i nezavisnosti koje vekovima čine osnovu našeg duhovnog i nacionalnog identiteta“, ocenio je Nenad Popović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

Popović je ukazao da možda nikada u novijoj srpskoj istoriji nije bilo važnije da pred narodom i svetom, najviši državni organi i narodni predstavnici još jednom potvrde da je „put slobode, suvereniteta, teritorijalnog integriteta i saradnje sa svima koji uvažavaju naše državne i nacionalne interese, jedini istinski srpski put bez kojeg kao narod ne bismo postojali“.

„Da bi svi u svetu razumeli kako sa Srbima i Srbijom treba razgovarati kada su u pitanju naši vitalni interesi, važno je da se kroz deklaraciju Narodne skupštine saopšti da Srbija neće dozvoliti da joj bilo ko nameće svoju volju, već da će voditi državnu politiku samostalno u najboljem interesu svojih građana“, poručio je Popović.

On ističe da sada kada se vrše ogromni pritisci na Srbiju da se odrekne Kosova, Ustava i Rezolucije 1244, koji potvrđuju naš teritorijalni integritet na Kosovu, kao i da postanemo član NATO pakta, kako bismo bezbednosno služili tuđim interesima a ne srpskim, jedinstvo u narodu po pitanju naše nezavisnosti i neutralnosti postaje imperativ koji mora dobiti svoju političku i pravnu formu.

„Srpska narodna partija, čiji programski i ideološki temelj čine nacionalna sloboda i državna nezavisnost, snažno podržava svaki korak ka jasnom definisanju našeg državnog puta i naše državne politike, koji nesumnjivo treba da počivaju na temeljima srpskog nacionalnog identiteta i tradicije“, istakao je Popović.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor Tanjug/RTS, 24. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u