Opljačkan jedan od najstarijih muzeja, ukradeni predmeti od neprocenjive vrednosti

Ova pljačka je po vrednosti ukradenog blaga najveća u istoriji, a vrednost plena se procenjuje na više od milijardu dolara

Jedan od najstarijih muzeja u svetu Muzej Zeleni svod (Grunes Gwolbe) u Drezdenu je opljačkan i iz njega su odneti stari nakit i drugi predmeti od neprocenjive vrednosti, rekli su danas nemački zvaničnici. Prema istražiteljima, električni transformator blizu muzeja onesposobljen je oko pet časova ujutru da bi se deaktivirali alarmi, prenosi Frans pres. Lopov ili lopovi su zatim ušli kroz prozor muzeja gde su odneli nakit, dijamante i drago kamenje.

Za sada nije navedena vrednost ukradenog nakita, a nemački mediji javljaju da se radi o više miliona evra, prenosi Beta. Prema listu Bild, reč je pre svega o sali trezora Augusta Jakog, kralja Poljske i kneza-izbornika Saksonije u 18. veku. Trezor je uspostavljen 1723. i sadrži oko 4.000 predmeta od zlata, dragog kamenja i drugih materijala izloženih u toj istorijskoj palati. Guverner Saksonije rekao je da trezor sadrži predmete skupljene tokom više stotina godina, prenosi AP.

„Ne radi se samo o tome da je opljačkana državna umetnička kolekcija nego mi Saksonci. Ne može se razumeti istorija Saksonije bez Velikog svoda”, rekao je Mihael Krečmer u tviter poruci. Ministar unutrašnjih poslova te nemačke države Roland Veler rekao je novinarima da je više provalnika upalo u zgradu u ranim jutarnjim časovima i da vlasti pokušavaju da procene gubitak.

„Ovo je gorak dan za kulturno nasleđe Saksonije”, dodao je. On je rekao da su lopovi ukrali kulturno blago neprocenjive vrednosti, ne samo materijalne nego neopipljive vrednosti za državu Saksoniju koja ne može da se izračuna. Veler je rekao da je policija već formirala specijalni tim istražitelja za ovaj slučaj. „Učinićemo sve u našoj moći da vratimo nazad kulturno blago i da uhvatimo počinioce”, rekao je on.

Sale muzeja Zeleni svod izgrađene su još u 16. veku. Od 1723. August Jaki je tu izložio renesansne ili barokne komade. On je zapamćen po sklonosti umetnosti i arhitekturi, sakupio je veliku kolekciju umetničkih dela i gradio barokne palate u Drezdenu i Varšavi. Deo muzeja uništen je u Drugom svetskom ratu u vreme bombardovanja saveznika.

Snimci sigurnosnih kamera, koje su radile iako je transformator i blizini muzeja bio onesposobljen, pokazuju dvojicu muškaraca kako kroz prozor s rešetkama upadaju u Zelenu riznicu u baroknoj rezidencijalnoj palati u Drezdenu. Zatim se vidi kako razbijaju staklenu vitrinu i iz nje uzimaju tri kolekcije ili pojedinačne komade. Direktorka muzeja Marion Akerman kaže da su ukradena dela neprocenjive vrednosti i da ih je nemoguće prodati na tržištu, javlja Rojters.

„Govorimo o predmetu nemerljive kulturne vrednosti. To je skoro svetsko kulturno nasleđe. Nigde druge nema kolekcije nakita u ovoj formi, kvalitetu i kvantitetu”, rekao je njen kolega Dirk Sindram.

Provalnici su upali u muzej najverovatnije kroz prozor, saopštila je policija i navela da su počinioci još u bekstvu, prenosi Tanjug. Saopšteno je i da je muzej bio zaštićen nevidljivim bezbednosnim sistemom, kao i da je moguće da su lopovi imali informacije „iznutra”. Ova pljačka je po vrednosti ukradenog blaga najveća u istoriji, pretekavši nerešenu pljačku Gardner Muzeja u Bostonu pre 30 godina kada je odneto 13 umetničkih dela vrednosti 500 milliona dolara.

VREDNOST PLENA VEĆA OD MILIJARDU DOLARA 
Drezden – Jedan od najvećih evropskih istorijskih muzeja „Zeleni trezor” u Drezdenu opljačkan je rano jutros, a lopovi su odneli kolekciju vrednu više od milijardu evra, saopštila je policija. Ukradena je istorijska kolekcija antičkog nakita.

U tom muzeju čuva se jedna od najvećih kolekcija nakita, a prema rečima policije lopovi su upali u istorijski deo muzeja koji se sastoji iz dva dela, i u kome se čuvaju blaga od perioda Avgusta Drugog do 1733. godine i novi odeljak u kome se čuvaju blaga pojedinaca.

Za sada nije objavljeno šta je tačno odneto iz kolekcija, piše Dojče vele a prenosi Tanjug. Prema pisanju nemačkog lista Bild u muzeju je došlo do prekida u snabdevanju električnom energijom i najverovatnije je u pitanju sabotaža.

 

Naslovna fotografija: thelocal.de

 

Izvor Politika, 25. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u