Poljska tajno izvukla iz Engleske 100 tona svog zlata

Poljsko zlato je poslato u Englesku 1939. i tamo se čuvalo 80 godina

Centralna banka Poljske je saopštila da se završilo prebacivanje 100 tona zlata iz Engleske koje je tamo bilo poslato 1939. godine, nakon početka Drugog svetskog rata. Operacija je bila tajna, javlja RMF24. Nekoliko hiljada ljudi je učestvovalo u izvozu zlata, čiji veći deo je iz bankarskih službi bezbednosti. Poluge su tokom novembra prebacivane avionima koji su sletali na aerodrome u Varšavi i Poznanju.

Otuda su ih razvozili plavim kamionima pod zaštitom desetina vojnika u skladišta po čitavoj državi. Ukupna vrednost tereta iznosi oko 4,2 milijarde evra. Jedan deo je ostavljen u Centralnoj banci Engleske za tekuće potrebe. Poljsko zlato je stiglo u Englesku preko Rumunije, Turske, Sirije, Libana i Francuske. Ono se tamo čuvalo skoro 80 godina. U julu 2019. godine zalihe zlata Republike iznosile su 228,6 tona.

U oktobru su eksperti upozorili da interesovanje berzanskih fondova i drugih velikih igrača prema zlatu pokazuje da se približava svetska kriza. Poslednji put je takva dinamika bila primetna 2009. godine. Međutim, neki analitičari ne isključuju da cena zlata može pasti najmanje za 10 odsto, ukoliko SAD i Kina uspeju da potpišu trgovinski sporazum.

 

Naslovna fotografija: shutterstock

 

Izvor Sputnjik, 26. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u