Vučić: Ne vidim rešenje za Kosovo

„Sumnjam i pesimističan sam po pitanju dogovora. Uvek ćemo biti za kompromis, ali ja ga ne vidim u ovom trenutku”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u ovom trenutku ne vidi statusno rešenje kosovskog pitanja koje bi Srbija prihvatila i podvukao da ga niko nije ponudio. Na konstataciju da postoje dva američka izaslanika za kosovsko pitanje, i da sada i EU najavljuje svog, Vučić je kazao da ne zna šta će i ko će biti.

„Sumnjam i pesimističan sam po pitanju dogovora. Uvek ćemo biti za kompromis, ali ja ga ne vidim u ovom trenutku”, naglasio je Vučić. Kazao je da će uskoro imati telefonski, a možda i direktan, razgovor sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Podsetio je da će se videti i sa šefom ruske države Vladimirom Putinom, za kojeg kaže da veruje da će biti iskren i prijateljski susret, podsećajući da je Putin jednom ranijom prilikom primio od njega, bez ikakve bezbednosne provere, poklon, što inače nikada ne radi. „Verujem da ćemo umeti da nastavimo najbolje odnose između naših zemalja”, kaže.

„Nakon tih razgovora znaću nešto više. Mislim da imaju ideje kako neki drugi planiraju da rešavaju to pitanje, ja što sam dobio od naših službi ne vidim rešenje i ne mislim da smo blizu”, dodao je on. Vučić je istakao da su razgovori uvek mogući.

„I kada vodite rat morate da vodite razgovore kako bi ga završili. Uvek su bolji i lekovitiji razgovori. Ali kada pričamo o statusnom rešenju koji bi Srbija prihvatila ja ga ne vidim i niko nam nije ni ponudio. Merkelova mi je pošteno rekla „ne vidim nikakvu alternativu za tebe – čuvaj mir i stabilnost”, a ja sam joj rekao da ću to da radim“; naglasio je on, prenosi Tanjug.

NEKA SE STIDE ONI KOJI RAZARAJU SVOJU DRŽAVU
Neka se stide oni koji razaraju i uništavaju svoju zemlju, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić govoreći o optužbama koje su stigle u danu kada je objavljen snimak o obaveštajnoj aferi. „Vi u tom danu kada se pojave snimci, vi kazete da ste krivi jer ste ubijali nekoga negde… Kako vas nije stid da to radite svojoj zemlji, kako možete da radite to svojoj zemlji?”, ukazao je Vučić na tv Hepi.

On je dodao da to neće da radi jedan Dragan Šutanovac, inače njegov politički protivnik, jer je bio u tom poslu i zna šta to znači. „To se ne radi, ne idi protiv svoje zemlje, ne uništava svoje fabrike zbog nekih malih interesa, nemoj to da radiš”, istakao je Vučić. On je dodao da jedino što ga interesuje jeste da prodajemo i proizvodimo oružje što više.

„To nije burek, to je oružje, pa naravno da će negde da se pojavi”, istakao je on dodajući da Srbija ima transparentniji sistem procedure od Francuske i mnogih drugih zemalja, kao i da ne smemo da se igramo sa tim. „Ako Amerika i Rusija prodaju Saudijskoj Arabiji, pa što ne bi i Srbija, zbog čega”, upitao je navodeći da smo prodali „nore”, za desetine miliona evra Kipru.

Ističe da je nekome u interesu da oslabi namensku industriju i snagu srpske države. „Hoćete da kazete da nama ne treba oružje i da ga ne pravimo. Mi ćemo time da uništimo 25 000 radnih mesta i svoju vojsku”, istakao je Vučić dodajući da se posle mnogo godina vojska gradi i poboljšava njen ugled.

Napominje da sada vojnici imaju više pari čizama i uniformi, a nekada nisu imali skoro ništa. „Srpski vojnik je kao Rambo”, zaključio je Vučić. On je ponovio da ne može da razume različite laži koje stižu, a imate 500 000 profila. Neka odu da pronađu moja polja marihuane i sve drugo, poručio je, prenosi Tanjug.

MALOM MNOGI NE PRAŠTAJU ONO ŠTO SU SEBI OPROSTILI
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će predložili da država finansira digitalizaciju svih dosadašnjih doktorata i magistarskih radova, kako bi svako mogao da ih čita i sudi po kvalitetu, a ne po političkim simpatijama. Tako bi se, veruje, pokazalo da Siniši Malom mnogi ne opraštaju ono što su sami sebi već oprostili.

„Je l” pitao neko kako je Boško Obradović, koji, priznajmo, nema diplomski položio pred članom svoje stranke, i to visokim funkcionerom, Milanom Lomparom. Da li treba da sumnjamo u akademsku čestitost Lompara?”, upitao je on. Zato, kaže, treba digitalizovati sve doktorate, da se svi radovi vide, da sve bude „crno na belo”, a ne da se slučajevi otvaraju prema tome kako se ko kome politički sviđa.

„Predložiću, ne znam ko je nadležan, proveriću, da država plati digitalizaciju svih doktorata i magistarskih radova ranijih perioda, da svaki čovek može da pročita, na primer Pajtićev rad, i uporedi. Da bude sve crno na belo, i Karapandžin rad da može da se pročita i svaki drugi. Da se onda ljudi opredeljuju prema činjenicama, a ne prema tome ko im je simpatičan ili ne”, rekao je.

Pitanje akademske čestitosti je veoma bitno, kaže predsednik, a kad je reč o Siniši Malom, kazao je da se radi o vrlo sposobnom mladom čoveku i dodaje da ne želi da ulazi u odluke i da pokazuje tu vrstu nepoštovanja, čak ni prema onima koji donose političke, a ne akademske odluke, pod političkim pritiskom.

Podsetio je građane da je osporeno kao plagijat i jedno delo velikog pisca, Danila Kiša. „U Parizu Kišu nisu govorili da je plagijator”, rekao je i podsetio da su iza Kiša ostala samo velika dela.

Istakao je da će dati sve od sebe da se u narednom periodu iz svega toga skloni, da je rekao već šta misli o svemu, pa tako i o blokadi Rektorata, Đuri koji je tukao, kao i o etičkom odboru Univerziteta, kojeg nije briga za stručnu komisiju FON-a, koja je rekla suprotno(…)

„ Neću da nanosim štetu Beogradskom Univerzitetu. Srećan sam zbog jedne stvari, a to je da je u vreme „diktature i autokratije” tako nešto moguće u Srbiji”, dodao je on

Vučić se osvrnuo i na napade na ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića zbog studija na Megatrendu. „Mnogi iz ranije vlasti su se hvalili i išli kod vlasnika Megatrenda, od Tadića do Ivice. Ja nikada. Ne bih se stideo i da sam išao, ali nisam nikada bio. Dok su uzimali pare od tog čoveka, bio im je dobar”, rekao je on. Vučić je kazao da nije želeo gašenje tog privatnog univerziteta, kao ni bilo kojeg drugog.

Istakao je da želi da privatni univerzitetu rastu, iako ne mogu danas da se mere sa državnim, ali su potrebni, snažniji.

„Nemojte da ih rušimo i ubijamo. Šta ćemo da radimo sa diplomama Vuka Vučurevića, on je isto završio Megatrend, šta sa Markom Đurišićem, da im kažemo „ne valja vam diploma”, da se samo iživljavamo kao oni nad Nebojšom i Sinišom, jer su se drznuli da kažu koliko je Đilas krao para. Samo zbog toga se vodi kampanja protiv njih”, rekao je on.

Vučić je podvukao značaj akademske čestitosti, ukazujući da zna koliko se on kao student mučio da dobije 10 kod tadašnje svoje profesorke, a sada političkog protivnika, Vesne Rakić-Vodinelić. „Danima i noćima sam morao da čitam knjigu da bih mogao da prođem. Kod nje i kod Labusa, i mnogih drugih koji su mislili drugačije od mene. Politička čestitost ne sme da bude politički instrument”, podvukao je on.

Jer, kaže, nije od onih što mogu jednom da pročitaju i sve zapamte. „Što je rekao jednom Zoran Živković za mene: „Vučić je glup, ali mnogo vredan, a ti su najopasniji”, rekao je Vučić, uz osmeh, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 26. novembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u