Brat uhapšenog Srbina iz Orahovca štrajkuje glađu ispred mađarske ambasade

Brat uhapšenog Ljubiše Manitaševića, kojeg mađarske vlasti hoće da isporuče Prištini, započeo je štrajk glađu ispred mađarske ambasade

Brat Ljubiše Manitaševića – Nikola, započeo je danas štrajk glađu ispred mađarske ambasade u Beogradu. Istovremeno, Srbi iz Orahovca poslali su pismo mađarskoj ambasadi na Kosovu, sa zahtevom da se Ljubiša Manitašević ne izručuje kosovskim pravosudnim organima.

Ljubišu Manitaševića su mađarski organi reda priveli na osnovu crvene Interpolove poternice koju je za njim raspisao UNMIK. Tereti se za pokušaj ubistva, odnosno da je pucao u dvojicu Albanaca ispred bolnice u Orahovcu, na Vidovdan 1999. godine. Kako tvrdi njegov brat, Ljubišu su Albanci tog dana presreli i pokušali da kidnapuju u neposrednoj blizini orahovačke bolnice. On je tada u samoodbrani iz vatrenog oružja ispalio nekoliko hitaca u vazduh, a potom je i nasumično pucao u napadače, pri čemu je jednog ranio u rame a drugog u stomak.

Zbog toga ga je Kfor držao pritvorenog skoro dva meseca, posle čega je pušten da se brani sa slobode. Sa Kosova se odselio pre 19 godina. „Nema osnova za ono za šta kosovska strana optužuje mog brata, oni mogu svašta da napišu ali istina je da su Albanci hteli njega da kidnapuju i ubiju. Nije on svojevoljno pucao u njih već u samoodbrani“, rekao je, u telefonskoj izjavi za Kosovo onlajn, Nikola Manitašević.

Nikola je danas, ispred ambasade Mađarske u Beogradu, stupio u štrajk glađu i kaže da ga odatle mogu ukloniti samo na silu. „Ovo je jedini način da se borim za pravdu i istinu, sve sam pokušao, ali bez uspeha“, kaže Nikola Manitašević koji je od jutros ispred mađarske ambasade.

„Ja sam danas ceo dan ispred ambasade i niko me osim novinara nije obišao niti pitao šta radim tu. Jeste u neko vreme izašao mladić, verovatno Srbin, koji je uposlen u ambasadi i upitao me zar mora baš ovako, zar ne bi trebalo da problem bude rešen na nivou vlada dve zemlje“, priča Manitašević.

Hapšenje Ljubiše Manitaševića od strane mađarskih vlasti, kao i štrajk glađu njegovog brata Nikole, zabrinulo je Srbe iz Orahovca. Oni su danas, kako saznaje Kosovo onlajn, u znak podrške svom zemljaku uputili pismo ambasadoru Mađarske na Kosovu u kome objašnjavaju okolnosti zbog kojih je Manitašević bio prinuđen da puca na napadače i traže da mađarske vlasti ne isporučuju Ljubišu Manitaševića Kosovu.

Mađarski sud doneo je odluku o izručenju Manitaševića, kosovskim pravosudnim organima koji ga traže zbog krivičnog dela ubistvo u pokušaju. Poslednjih šest godine Manitašević je živeo u Švajcarskoj, sve do 28. septembra kada su ga Mađari uhapsili na graničnom prelazu.

 

Naslovna fotografija: Fejsbuk

 

Izvor Kosovo onlajn, 25. novembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u